Ukrepe, ki jih predvideva program SD, je podpredsednik stranke Patrick Vlačič strnil v tri osnovne skupine. V prvi so ukrepi za večjo enakost državljanov, kot so nadaljevanje pregona korupcije in klientelizma, znižanje davka na plače in povečevanje davka na premoženje, zlasti na luksuz. V drugo skupino sodijo ukrepi za deblokado odločanja. Kot osrednjega med njimi je Vlačič izpostavil spremembo referendumske zakonodaje. Referendum bi lahko zahtevalo le 40.000 volilcev, veljaven pa bi bil ob 30-odstotni udeležbi. Število ministrstev bi zmanjšali na deset, preučili pa bi tudi predloge za ukinitev ali drugačno vlogo državnega sveta. V tretji skupini so ukrepi za gospodarski zagon in nova delovna mesta.

Ministri...

Poleg Pahorja najdemo na kandidatni listi SD sedem ministrov. Tudi ministra za delo Ivana Svetlika, čeprav so nam še sredi prejšnjega tedna na ministrstvu zatrjevali, da ne bo kandidiral. Svetlik nam je spremembo odločitve obrazložil z besedami, da ga je v zadnjih dneh prepričal predsednik SD.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš ocenjuje kot grdo, če z nekom sodeluješ, ko mu gre slabo, pa se ne bi šel več. Zato ostaja ob Borutu Pahorju. Ob prvaku SD ostaja tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki mu javnomnenjske ankete v Pomurju po naših informacijah zelo dobro kažejo. "Ko sem opazoval, kako stranko v težjih časih zapuščajo ljudje, za katere sem mislil, da so njen trdni del, smo si jaz in tudi drugi ministri dejali, da mora v politiki vendarle biti neka morala in je treba stranki pomagati, ko ji gre težje," je dejal Židan.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič se je za uveljavitev socialdemokratskih vrednot pripravljena tudi aktivno zavzeti. "Treba je biti odprt, odgovoren, razumen. In to jaz znam," je poudarila Jelušičeva, ki je prepričana, da lahko uspešno dela tako v vladi kot v opoziciji.

... in drugi aduti stranke

Poleg omenjenih štirih ministrov, ki niso člani SD, bodo aduti stranke na decembrskih volitvah minister za šolstvo Igor Lukšič, minister za promet Patrick Vlačič in minister za finance Franc Križanič. Kandidira tudi 16 sedanjih poslancev: Dušan Kumer, Mirko Brulc, Dejan Levanič, Matevž Frangež, Anton Colarič, Majda Potrata, Bogdan Čepič, Janko Veber, Silva Črnugelj, Andreja Črnak Meglič, Janez Kikelj, Marijan Križman, Breda Pečan, Darja Lavtižar Bebler, Samo Bevk in kot edini župan Matjaž Han. Se pa od parlamenta poslavlja starosta SD ali po Pahorjevih navedbah največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi Miran Potrč. Potrč je prepričan, da je pet oziroma šest poslanskih mandatov in 50 let delovne dobe dovolj, zato se bo upokojil. V stranki ostaja še naprej aktiven, SD pa bo po njegovi oceni na volitvah uspešna, če bo dobila toliko glasov, da bo lahko skupaj z drugimi levosredinskimi strankami sestavila koalicijo in sodelovala pri vodenju vlade.

Na listi SD ni poslanca Luke Jurija, nad čimer je bil tudi sam presenečen. Povedal nam je, da ga je glavni tajnik Uroš Jauševec s tem seznanil v SMS-sporočilu v soboto popoldne, razloga pa ni navedel. Juri sicer ocenjuje, da gre za legitimno odločitev stranke, ki jo spoštuje, ali bo kandidiral na kakšni drugi listi, pa se bo odločil v prihodnjih dneh. "Gre za suvereno odločitev organov stranke," je bil na vprašanje o razlogih za nekandidaturo Luke Jurija kratek Uroš Jauševec. V volilnem okraju, kjer je želel kandidirati Juri, bo poskušala priti v parlament nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Kovšca. Na listi SD so med bolj znanimi imeni še Tamara Lah Turnšek, ki se je potegovala za Golobičevo naslednico na visokošolskem ministrstvu, nekdanji veleposlanik v Izraelu, pred tem pa mariborski župan Boris Sovič, pa nekdanji šef specialne enote policije Zlatko Halilovič, ki je v vrstah SD šele tri tedne, saj pred upokojitvijo kot poklicni policist ni smel biti član stranke...