Po besedah Novakove NSi postavlja v središče človeka in družino, saj je politika orodje za boljšo kakovost življenja. "Politika je zaradi človeka in ne človek zaradi politike," je poudarila Novakova in nato prisotne pozvala, da danes prispevajo po en evro za družine, ki so v stiski. "Tako se bo naša politika solidarnosti tudi s tem malim kamenčkom uresničila v praksi," je dejala Novakova.

Po njenih besedah se je Slovenija znašla na poti hitrega in nevarnega padanja. Tisti, ki so v največji meri za to odgovorni, so se sedaj potuhnili, z navidez novimi obrazi pa želijo preslepiti državljane, je dejala.

Oblast so po njenem prepričanju izrabili za polnjenje svojih računov v tujini in za "delitev našega skupnega premoženja". "Zato pričakujem, da bomo na teh volitvah izbrali tiste, ki znajo državo voditi odgovorno, pošteno, uspešno," je dejala Novakova in dodala, da je NSi že pokazala, da to zna.

Program bo "Sloveniji vrnil upanje"

Strokovni odbori stranke so po njenih besedah pripravili dober in učinkovit program, "ki bo Sloveniji vrnil upanje". V njem so na prvo mesto postavili vrednote. "Družba brez vrednot nima prihodnosti," je poudarila Novakova.

Sicer pa je v programu, ki ga je predsednica stranke podrobneje predstavila, poudarek tudi na ukrepih za gospodarsko okrevanje in ustvarjanje delovnih mest ter za ustvarjanje družinam prijaznega okolja.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Udeležence kongresa je pozvala, naj sodelujejo pri prepričevanju volivcev, in jih obenem opozorila, naj ne pričakujejo poštene igre nasprotnikov.

Kot je v nagovoru zbranim dejal evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle, skuša levica čim bolj zamegliti polom, ki je evidenten, zato je bilo treba najti "novo formulo, ki se je pokazala v osebi Zorana Jankovića". A kot meni Peterle, ne potrebujemo menedžerja, temveč "poštenega voditelja, ki bo sposoben povezati slovenske sile na vladnem nivoju". To, kar napoveduje kandidat Gregor Virant, pa bo po Peterletovih besedah "mogoče malo manj levi oziroma manj ideološki novi liberalizem".

Na kongresu, kjer se je po besedah glavnega tajnika stranke Roberta Ilca zbralo okoli 700 ljudi, so nekateri tudi poudarili, da javnomnenjske ankete ne morejo NSi vzeti upanja glede uvrstitve v DZ in da glas za NSi ni glas v prazno.

NSi bo kandidirala v vseh volilnih okrajih. Med kandidati je tudi direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič. Kot je dejala za STA, je bila odločitev za kandidaturo enostavna, saj je Slovenija enako kot pred 20 leti "na začetku in začeti mora graditi na krščanskih vrednotah". Čadonič Špeličeva je bila pred 20 leti aktivna članica Slovenskih krščanskih demokratov. Ali bo njena prihodnja pot v politiki ali stroki, pa bodo odločili volivci, je dodala.

Peterle: Ljudje ne vedo, kaj bodo volili, če volijo eno smer, pri NSi nimajo nobenih dvomov

V Ribnici se je začel kongres stranke NSi, na katerem bodo predstavili tudi volilni program in kandidate za decembrske volitve. Kot je pred začetkom kongresa dejal vidni član stranke in evropski poslanec Lojze Peterle, pri NSi volivci nimajo dvomov, za kaj se ta zavzema. Sicer pa bo, kot pravi, "borba trda", za stranko, ki je ni v DZ, pa še bolj.

NSi bo danes na predvolilni konvenciji predstavila svoje kandidate za državnozborske volitve. Kot so sporočili iz stranke, je na kandidatni listi 84 kandidatov, od tega 33 žensk (ali nekaj več kot 39 odstotkov) in 51 moških. V ponedeljek bo stranka tudi uradno vložila listo.

Tamino Petelinšek/STA

Kot so navedli v stranki, so pri sestavljanju liste skušali najti ravnovesje med mladostjo in izkušenostjo: povprečna starost kandidatov je 45 let, 21 odstotkov kandidatk in kandidatov pa je mlajših od 33 let. Njihova najmlajša kandidatka je stara 21 let, najstarejši kandidat pa 68 let.

Na listi bo kandidiralo vodstvo stranke, njenih organov in njenega podmladka, pa tudi nekdanja poslanca Anton Kokalj in Ciril Testen, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs, nekdanji direktor založbe Mladinska knjiga Milan Matos in odvetnik stranke Radovan Cerjak.

Poleg tega bodo za NSi kandidirali direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič in nekdanji generalni konzul Matjaž Longar.

Trd boj

Po Peterletovih besedah je NSi pred enakim izzivom kot druge stranke, ki bodo nastopile na decembrskih predčasnih državnozborskih volitvah, saj je političen prostor nejasen. "Poslušam ljudi, ki si niso čisto na jasnem, kaj bodo volili, če volijo to ali ono smer. Pri NSi nimajo nobenih dvomov, za kaj si ta prizadeva," je poudaril v izjavi za STA.

Peterle sicer na volitvah ne bo kandidiral. Ker je za njim šele polovica mandata dela v Evropskem parlamentu, se je odločil, da bo nadaljeval tisto, za kar je bil izvoljen, je pojasnil. "Prepričan sem, da bi bil izvoljen, ampak ne vidim smisla, da bi takole preskakoval. Stranka ima veliko dobrih kandidatov in se bo z njimi predstavila, jaz pa z njenim zaupanjem delam delo, za katerega sem bil izvoljen," je dejal. Ob tem je dodal, da mu je stranka ponudila možnost kandidature, in zanikal, da bi si sam želel kandidirati, stranka pa se je odločila drugače.

Tamino Petelinšek/STA

Kot je za STA poudaril podpredsednik stranke Matej Tonin, pričakujejo uvrstitev v parlament. V to ne dvomijo, je poudaril.

Kongresa se poleg vodstva stranke udeležuje okoli 500 ljudi. Med njimi so kandidati, kongresniki in obiskovalci. Ob začetku kongresa so se spomnili tudi nedavno preminulih ustanovitelja stranke Andreja Bajuka in vidnega člana stranke Jožeta Bernika.