Če zaupamo javnomnenjskim raziskavam, bodo nadomestne županske volitve zelo verjetno v Ljubljani, saj bo županu Zoranu Jankoviću težko ušel parlamentarni stolček, na katerem se tako nerad vidi. Kandidaturo na parlamentarnih volitvah so bolj ali manj dokončno napovedali tudi drugi župani: krški župan Franc Bogovič, destrniški in dupleški župan Franc Pukšič in Janez Ribič iz SLS, župan Radeč Matjaž Han iz SD, verjetne pa so tudi kandidature slovenjgraškega župana Matjaža Zanoškarja in belokranjske županje Renate Brunskole na Listi Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija.

Zavoljo boljšega uspeha stranke med kandidate

Čeprav so se na začetku med pravniki pojavljale tudi drugačne interpretacije zakona, pa je v zadnjih časih dokončno obveljala razlaga, da se župani po izvolitvi v parlament ne morejo odpovedati mandatu, ki nastopi z dnem potrditve poslanskega mandata. Tisti dan jim preneha funkcija župana in šele tisti dan lahko zavrnejo poslanski sedež, vendar v tem primeru ostanejo brez obeh funkcij. Tudi temu gre verjetno pripisati nenavadno dolgo "cincanje" ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je šele v četrtek napovedal, da bo zavoljo boljšega uspeha svoje stranke tudi sam kandidiral na parlamentarnih volitvah.

Če bo izvoljen, bo ljubljanska občinska volilna komisija v roku 15 dni po potrditvi njegovega mandata v državnem zboru morala objaviti razpis nadomestnih volitev, pri čemer mora razpis vsebovati tudi datum glasovanja in datum, s katerim začnejo formalno teči roki za volilna opravila. "Med tema dvema datumoma mora biti najmanj 60 dni in ne več kot 90 dni, saj gre za nadomestne volitve, kjer so roki enaki kot pri rednih volitvah, in ne za predčasne volitve župana," pojasnjuje direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko.

Janković bo predlagal svojega naslednika

Janković nam je včeraj potrdil, da bo, če bodo volilci tako odločili, funkcijo poslanca prevzel, njegova lista pa bo na nadomestnih županskih volitvah predlagala svojega kandidata. O konkretnih imenih bodo v javnosti govorili šele po volitvah, glede na veliko verjetnost Jankovićeve izvolitve v parlament pa ne bi presenečalo, da je na mizi že več scenarijev. Ti so po vsej verjetnosti odvisni tudi tega, ali bo Jankoviću uspel veliki met in mu bo uspelo postati mandatar, saj bi takrat svoje najtesnejše sodelavce potreboval v vladni ekipi. Tako je že napovedal, da bi mu na Gregorčičevi pri gospodarskih temah pomagala predvsem podžupanja in dolgoletna sodelavka Jadranka Dakić, podžupana Aleša Čerina se omenja predvsem v vlogi vodje kabineta, medtem ko naj bi bil podžupan Janez Koželj nekakšen modrec za življenjsko okolje. Običajno je na sejah mestnega sveta Jankovića občasno nadomeščal podžupan Jani Möderndorfer, ki svojih političnih ambicij nikoli ni skrival, vendar pa je veliko vprašanje, ali bi mu kljub morebitni Jankovićevi podpori uspelo prepričati dovolj volilcev.

Sebastjan Jeretič, direktor in lastnik podjetja Nevro PR, meni, da bo vsaka županska tekma popolnoma odprta. "Podpora sedanjih županov na volitvah bo sicer za kandidate pomembna, ne bo pa odločilna. Zato bi v Ljubljani lahko na koncu dobili tudi desnega župana. Nemogoče je po mojem mnenju kalkulirati, da si bo vsak postavil svojega naslednika," pravi Jeretič. Razplet, ko bi v Ljubljani zmagal protikandidat Liste Zorana Jankovića, bi lahko v najbolj črnem scenariju ohromil občino, saj bi v občinskem svetu vedno znova trčil od Jankovićevo disciplinirano trdno večino.