Stranka je danes na konvenciji predstavila kandidatke in kandidate ter program za volitve v DZ, imenovan 10+100 rešitev za pravičnost, delovna mesta in razvoj.

"Barva Slovenije ima dva milijona odtenkov"

Predsednik SDS Janša je v svojem nagovoru opozoril, da država nazaduje, in izpostavil rekordno brezposelnost in zadolževanje. "Pred nami so nove volitve in isti botri spet iščejo nove obraze," je dejal. Tokratne volitve ne bodo kot vsake druge. Državljani si bodo po mnenju Janše pred njimi postavljali vprašanje, ali so tudi sami del rešitve, o kateri lahko na teh volitvah izbirajo. Spraševali se bodo, ali se vidijo "znotraj moči kapitala, ki zatrjuje, da je država podjetje" ali morda v krogu, ki "verjame v neskončno moč birokracije".

Janez Janša s soprogo Urško. (Foto: Daniel Novaković)

V SDS ne vidijo pametne rešitve ne v enem ne v drugem programu. Janša je poudaril, da program SDS ponuja odgovore na ključna vprašanja, ki državo čakajo v obdobju po volitvah. Barva Slovenije ima, kot je že večkrat ponovil, dva milijona odtenkov, vsak od teh pa naj dobi priložnost, vsak naj ima enako izhodišče, ne glede na to, ali je rojen v Ljubljani ali na Goričkem. Pravica naj bo enaka za vse; dobro naj se nagrajuje, slabo kaznuje, je programska izhodišča strnil predsednik SDS.

Od kandidatk je danes prisotne nagovorila podjetnica Breda Filipovič, ki je izrazila prepričanje, da SDS ponuja rešitve za zagon gospodarstva. Med njimi je izpostavila znižanje obdavčitve in uvedbo investicijskih olajšav, za rešitev plačilne nediscipline pa javno objavljanje neplačnikov.

Čez krizo v Sloveniji samo z močnim in izkušenim vodjem kot je Janša

Med kandidati SDS je tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je v izjavi novinarjem komentiral potrebne prihodnje korake v odnosih s Hrvaško. Kot je poudaril, bi v prihodnje skušali z južno sosedo zgraditi "bolj prijetno in bolj prijateljsko razmerje kot doslej". Zato pa bo potrebna konstruktivna energija.

Udeležence konvencije so poleg Janše nagovorili tudi nekateri vidni predstavniki domače in evropske politike. Evropski poslanec in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je dejal, da so pred EU in posameznimi državami mnogi izzivi. "Vse to lahko premagamo na osnovi solidarnosti in izkušenega vodstva ter samo na ta način lahko ponovno dosežemo rast in premagamo pretirano zadolženost EU ter omogočimo stabilnost evroobmočja," je poudaril in dodal, da tudi krizo v Sloveniji lahko premaga samo močna vlada, ki bi jo vodil močan in izkušen vodja, kakršen je Janša.

Evropski poslanec in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. (Foto: Daniel Novakovič/STA)

Makedonski premier Nikola Gruevski pa je izpostavil, da si evropska ljudstva vse bolj želijo vodstva desnice, ki podpira tradicionalne vrednote, solidarnost in rast. Prepričan je, da bo SDS zmagala na volitvah in Slovenijo vodila k novim dosežkom.

Stranki SDS in njenemu predsedniku Janši so podporo do sedaj izrekli še nemška kanclerka Angela Merkel, madžarski predsednik vlade Victor Orban, predsednik finske vlade Jyrki Katainen, vodja delegacije EPP v Evropskem parlamentu Joseph Daul ter avstrijski vicekancler Michael Spindelegger.

Med podporniki iz domačega političnega in družbenega življenja pa so športnik Primož Kozmus, pesnik Tone Kuntner, podjetnica Breda Filipovič, nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm in nekdanji sindikalist Slavko Kmetič. V prihodnosti Slovenija po besedah Kmetiča ne potrebuje "ne levih ne desnih kapitalistov, ne kvazisocialistov", pač pa pravičnost, razvoj, delovna mesta, pravno varnost, blaginjo za vse.

Popovič sam ne bo kandidral

S predstavitvijo kandidatov za poslance se je na Brdu pri Kranju začela volilna konvencija Slovenske demokratske stranke (SDS). Med kandidati sta med drugim odvetnik Franci Matoz in mariborski mestni svetnik Stojan Auer. Štiri kandidate je med drugim prispevala stranka koprskega župana Borisa Popoviča, ki sam ne bo kandidiral.

Boris Popovič. (Foto: Daniel Novakovič)

Na listi je 88 kandidatov, med njimi je 32 žensk, 15 kandidatov je mlajših od 31 let. Med kandidati so tudi nekdanji ministri, državni sekretarji in dosedanji poslanci. Volivcem je na voljo kompetentna ekipa, so prepričani v SDS, kjer so sicer evidentirali preko 200 kandidatov. Po izobrazbeni strukturi SDS ponuja devet doktorjev znanosti, 14 magistrov znanosti, 33 kandidatov z visokošolsko univerzitetno izobrazbo in devet z višjo izobrazbo.

Med kandidati so tudi Žiga Turk, Marko Pogačnik, Andrej Šircelj, Dimitrij Rupel, Dragutin Mate, Andrej Rahten, Zofija Mazej Kukovič, Romana Tomc, Mojca Škrinjar, Zvone Černač, Andrej Vizjak, Miro Petek, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Vinko Gorenak, Robert Hrovat, Štefan Tisel, Ivan Grill, Branko Marinič, Zvone Lah, Branko Grims, Rado Likar, Danijel Krivec, Jožef Jerovšek in evropska poslanca Milan Zver ter Romana Jordan Cizelj.

Predsednik SDS Janez Janša bo kandidiral v četrti volilni enoti v istem okraju kot na dosedanjih volitvah. Na območju ljubljanske volilne enote pa bo kandidiral tudi odvetnik Franci Matoz. Kot je pojasnil za STA, se je za kandidaturo odločil zaradi trenutnega stanja in programa SDS, ker meni, da je ta stranka edina zmožna takoj začeti z delom. Podpira pospešitev sodnih postopkov, o tem, ali bi bil tudi minister za pravosodje, pa še ne razmišlja.

(Foto: Novakovic/STA)

Koprski župan Boris Popovič pri SDS ne bo kandidiral, bodo pa na listi stranke kandidirali štirje kandidati stranke Avion. Program SDS sicer po njegovi oceni "razume današnji čas". Kot je za STA povedal Popovič, je pred kratkim dobil nov županski mandat. Po njegovih besedah bi bilo neodgovorno, da bi to funkcijo zamenjal za poslanski položaj, saj lahko Kopru da več kot župan. Bo pa po svojih močeh pomagal stranki SDS.

Mariborski mestni svetnik Stojan Auer je za STA pojasnil, da je SDS edina stranka, ki je prepoznala njihov program (program Liste za pravičnost in razvoj), kako "dvigniti Maribor in Štajersko". Izpostavil je tudi, da program ponuja takojšnje ukrepanje in pojasnil, da je bil dogovor z Janšo dokaj hitro sklenjen. Konkurentov na volitvah Auer za zdaj ne komentira, saj "programsko gledano še niso povedali praktično ničesar".