SDS je po besedah Janše z ekipo, ki jo bodo danes predstavili na Brdu pri Kranju, sposobna narediti najnujnejše, da preseka spiralo pesimizma, pomanjkanja ambicij in sušo finančnih virov ter začne obračati smer razvoja spet navzgor.

Nekatere poteze bodo zelo konkretne in dokončne, druge bodo uvod v odločnejše spremembe. Vse pa po njegovih besedah "s ciljem, da se v slovensko gospodarstvo in med ljudi čim prej začne vračati optimizem, da začnejo v gospodarstvu nastajati nova delovna mesta, da poraste splošna blaginja in da začne Slovenija delovati kot pravična država".

Na kandidatni listi SDS bo 88 imen od sicer preko 200 evidentiranih kandidatov in kandidatk. Nekaj bo znanih obrazov, denimo predsednik odbora za razvoj pri strokovnem svetu SDS Žiga Turk, pevka Elda Viler, mariborski mestni svetnik in predsednik Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer, nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba, predsednik odbora za finance pri SDS Andrej Šircelj, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in predsednik odbora za gospodarstvo pri strateškem svetu SDS Marko Pogačnik.

Zares za dvig zgornje stopnje DDV za do dve odstotni točki

Pri virih za investicijski zagon Zares predlaga dvig zgornje stopnje DDV za do dve odstotni točki, je ob predstavitvi programskih izhodišč izpostavil predsednik stranke Gregor Golobič. V programu je poleg investicijskega zagona izpostavil še vzpostavitev novih delovnih mest in zaustavitev povečevanja neenakosti med prebivalci.

Država mora imeti v kriznem času aktivno vlogo pri oživljanju gospodarske aktivnosti, je na predstavitvi volilnega programa pred predčasnimi državnozborskimi volitvami poudaril Golobič in dodal, da mora imeti država tudi vlogo investitorja, ki vlaga v okolje, da se gospodarska aktivnost izvije iz krča.

Med viri za vzpostavitev investicijskega zagona je Golobič izpostavil dvig zgornje stopnje DDV za do dve odstotni točki, prodajo državnega deleža v NLB, kjer bi kupnino iz prodaje namenili dokapitalizaciji SID banke in za njeno preoblikovanje v razvojno banko, ki bo podpirala vlaganja v infrastrukturo in realno gospodarstvo.

Golobič je med viri za investicijski zagon omenil tudi uzakonitev stanovanjske kreditne sheme za mlade na podlagi državnih obveznic in sredstva EU iz novega večletnega proračuna (2013-2020), kjer bo Sloveniji v tem obdobju po prvih predlogih na razpolago 2,5 milijarde evrov.

V Zares tudi zavračajo poenostavljene in protislovne ideje kampanje, da pot okrevanja vodi le prek znižanja davkov. "Ne vidimo pravih razlogov za nižanje davkov. Pomembna prioriteta je nižanje obremenitev dela, to pa je nujno povezano z uvedbo novega dohodninskega razreda," je poudaril Golobič

V predstavitvi programa je nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić izpostavila ukrepe za vzpostavitev novih delovnih mest. Ob tem je poudarila, da je treba letno v razvoj zelenih tehnologij in zelenih projektov investirati odstotek bruto domačega proizvoda, z zeleno davčno reformo pa prenesti del davčnega bremena iz obdavčitve dela na obdavčitev onesnaževanja, porabe energije, naravnih virov in surovin.

Zares predlaga tudi omejitev razlike med najvišjo in najnižjo plačo v podjetjih na 10:1. Predlagajo tudi dohodninsko razbremenitev srednjega razreda in višjo obdavčitev najbogatejših, zagotoviti želijo, da so prispevki obvezna kategorija pri izplačevanju plač, izpostavljajo pa tudi uvedbo davka na finančne transakcije.