Janković je pojasnil, da ne bi imelo smisla v boj poslati le svoje sodelavce, sam pa bi čakal na rezultat. "Vem, kaj žrtvujem, kaj sem dal na kocko," je poudaril. Na vprašanje o njegovem nasledniku na županskem mestu za zdaj še ni odgovoril, saj želi počakati na rezultat volitev 4. decembra. Kje bo kandidiral, se Janković še ni odločil, na vprašanje, ali namerava kandidirati v kraju, kjer bi imel manj možnosti za izvolitev, pa je odvrnil, da ima "možnosti za izvolitev v vsakem kraju", tudi v Bovcu ali Mariboru.

Za izbor kandidatov je bilo po njegovih besedah ključno, da so pozitivni ter da želijo sodelovati in se žrtvovati. Vsak od njih ima za seboj že uspešno zgodbo in mu ne bi bilo treba kandidirati. "Vesel sem, da imamo ljudi, ki ne govorijo, kaj je treba narediti, ampak so to že storili," je poudaril. Janković je še pojasnil, da se mu ni bilo lahko odločiti za kandidaturo, vendar pa je prepričan, da bodo Ljubljančani razumeli, da so potrebe države ta trenutek večje.

Na volitve gre Lista Zorana Jankovića "po zaupanje državljanov, da dobimo možnost oblikovati vlado", koliko odstotkov bo za to dovolj, pa župan ni želel ugibati. Od koordinatorjev volilne kampanje so se danes sicer predstavili strokovnjak s področja energetike Robert Golob, podjetnika Roman Ferenčak in Boštjan Šifrar ter poslanka Melita Župevc (na spodnji fotografiji). Po njenih besedah "Slovenija potrebuje operativca, gospodarstvenika in človeka, ki gre v volilno kampanjo z odprtimi kartami".

Foto: Bojan Velikonja

Kot je Župevčeva dodatno pojasnila v pogovoru za oddajo Svet na kanalu A, je bila ena izmed tistih, ki je premierju, ki opravlja tekoče posle, Borutu Pahorju na štiri oči povedala, kaj si misli o njegovem delu in konkretnih potezah. "To držo nameravam ohraniti tudi naprej. Jaz si želim, da bi včasih kakšen nasvet tudi upošteval," je dejala.

Župevčeva se je tako odločila, da bo kandidirala za Jankovićevo stranko in bo "po svojih najboljših močeh skušala pomagati tudi v drugih skupinah znotraj stranke, tako kar se tiče vsebine, kot tudi nekaterih koordinacijskih dejavnosti". Kaj bo po decembrskih parlamentarnih volitvah, pa bodo po njenem mnenju odločile volivke in volivci.

"Zoran Janković in tudi stranke na levici prihajajo v to volilno kampanjo z odprtimi kartami," ocenjuje Župevčeva, vendar pa ob tem ni prepričana, da to velja za nekatere druge. "Na koncu bomo našli med temi glavnimi igralci še kakšnega trojanskega konja," je komentirala očitke, da Zoran Janković z vstopom v politiko razbija levico, medtem ko na desnici za sedaj ni prestopov iz ene stranke v drugo.

V koalicijo z Janšo zagotovo ne

Imamo zelo jasne cilje, kako najprej rešiti škarje dveh milijard stroškov, ki presegajo prihodke, je v pogovoru za Finance o svojem programu za decembrske volitve povedal Janković. Brez nižanja stroškov in večanja prihodkov ne bo šlo, je poudaril. Po Jankovićevih besedah so osrednji projekt njegovega volilnega programa t.i. nova dela, železnice, tretji pomol in na drugi strani tretja razvojna os. Janković napoveduje reorganizacijo javne uprave v "učinkovit servis za vse državljane" in zmanjšanje števila agencij. Takoj bi ukinil AUKN, ki po njegovem mnenju nima prave funkcije.

Na vprašanje, koga si želi v koaliciji, Janković odgovarja, da "vse, ki bodo pripravljeni trdo delati v skladu z našim programom", pri tem pa kot edinega izključuje Janeza Janšo. Glede očitkov iz vrst SD, da s svojim vstopom v volilno tekmo želi uničiti levico, Janković pravi, da njegova filozofija ni strankarsko ideološka. Janković meni, da v Sloveniji precej pretiravamo z besedo korupcija: "Mislim, da korupcije skoraj ni, če se primerjamo z drugimi državami." Glede domnevne korupcije pri zemljiščih in gradbenih dovoljenjih Jankovič pravi, da korupcije v teh primerih ne more biti, saj gradbena dovoljenja niso stvar občine, za vsako zemljišče pa sta bili dve javni razgrnitvi.

Proti dokapitalizaciji NLB

V pogovoru za Finance se je Janković dotaknil tudi problematike NLB. Kot je poudaril, je "absolutno" proti njeni dokapitalizacij, saj je NLB v fazi, ko mora skrbeti za svoj razvoj, ne pa le za čiščenje bilanc. Glede lastniškega deleža države v NLB, pa Janković meni, da naj bi država obdržala najmanj 25 odstotkov in eno delnico. Na vprašanje, ali ga nekdanji predsednik republike Milan Kučan (na spodnji fotografiji) brezpogojno podpira, Janković odgovarja, da tega ne ve in bi bilo treba to vprašati Kučana.

Foto: Luka Cjuha

Janković pravi, da ga ne zanima, ali mu Kučanova podpora bolj škodi ali koristi: "Ponosen sem, da je moj prijatelj že 25 let, s košarke, od leta 1984." Kot prednostno zunanjepolitično nalogo svojega volilnega programa pa Janković navaja gospodarstvo: "Mislim, da imamo dobro zunanjo politiko, da smo v svetu čislani, da ni napak. Imamo izjemnega predsednika države."