Veliko napora so po besedah vodje poslanske skupine SD vložili v vsebinsko usklajevanje in koordinirano delovanje koalicije. "Ob tako zahtevni in zagnani opoziciji, zlasti SDS, da si vnovič pridobi izgubljeni oblastni plen iz volitev leta 2008, pa je bila naloga stabilizatorja v DZ posebej zahtevna in največkrat mukotrpna," je na današnji novinarski konferenci v DZ ocenil Kumer.

Izpostavlja, da je DZ že v začetku mandata sprejel sveženj ukrepov za blažitev prvih udarcev krize, pri čemer je koalicija dala prioriteto socialni varnosti in solidarnosti. Praktično vsem ukrepom je opozicija po Kumrovih besedah nasprotovala, češ da se preveč troši za socialo, namesto, da bi vlagali v razvoj gospodarstva. Toda v kriznem šoku in "obubožani javni blagajni" obojega ni bilo moč uresničiti, je prepričan vodja poslancev SD.

Po njegovih besedah se je namreč vlada odločila, da je najprej pomemben človek, šele nato so sledili ukrepi za spodbudo gospodarstvu. Na tem mestu je izpostavil denimo dokapitalizacijo slovenske izvozne razvojne banke, na davčnem področju pa olajšave za samostojne podjetnike ter skrajšanje roka vrnitve presežka DDV.

Poudarjalo se je le slabosti

Kljub vsemu pa se je po besedah Kumra v javnosti poudarjalo le slabosti, tako pa se je ustvarjala tipična "psihoza v javnosti. Vse, kar je dobrega, je samoumevno, za slabosti pa je kriva država". Taka javna podoba je vedno bolj rahljala tudi koalicijo, ob čemer pa se Kumer strinja, da so dodano vrednost k razkroju slednje prispevali tudi različni pogledi koalicijskih partnerjev. Priznava tudi, da koalicija ni bila dovolj uspešna pri pogajanju s socialnimi partnerji.

Je pa poslanska skupina SD delovala enotno ter ohranila konstruktivno politiko, ki "vnaša v družbo mir, varnost in stabilnost".

V zadnjem času je SD zapustilo nekaj poslancev, toda Kumer izpostavlja, da odhodi še zdaleč ne pomenijo razpada socialdemokracije, odhod pa je osebna odločitev posameznika. Zavrača tudi očitek poslanke Janje Klasinc, ki je pred nekaj dnevi izstopila iz SD in ocenila, da se vlada in stranka nista dovolj odločno zoperstavili pohlepu kapitala. Kumer izpostavlja, da je v tem mandatu prevladala socialdemokratska paradigma.

Namestnik vodje poslanske skupine SD Samo Bevk je kot največji uspeh na področju zunanje politike izpostavil ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Na področju šolstva so po ocenah Bevka naredili konec politizacije v tej sferi, na področju visokega šolstva pa povečali vložek v raziskave in razvoj.

Tanko: Pričakovali bi več samokritičnosti

Na te navedbe pa se je odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki ocenjuje, da bi od Kumra pričakovali "nekaj več samokritičnosti in manj zavajanja".

Kot je pojasnil, so poslanci SDS podprli vladne ukrepe solidarnosti in tiste ukrepe, za katere so ocenili, da bodo omogočili ponovni zagon slovenskega gospodarstva. Spomnil je, da je SDS predlagala partnersko sodelovanje pri pripravi in sprejemanju ukrepov za ublažitev razmer in izhod iz gospodarske krize, vendar do tega ni prišlo. Zato so predlagali številne svoje ukrepe, ki pa jih je koalicija zavrnila.

Tanko zavrača tudi navedbe Kumra, da je poslanska skupina SD na davčnem področju sprejela olajšave za investicije, raziskave in razvoj za samostojne podjetnike, saj je da to predlagala vlada Janeza Janše v odhodu. V SDS so predlagali tudi znižanje davčne stopnje davka na dobiček podjetij ter skrajšanje roka za vračilo preplačanega DDV iz 60 dni na 15 dni, je pojasnil Tanko.

Ko je bila koalicija "prisiljena predloge sprejeti", pa je po njegovih navedbah denimo izvajanje skrajšanja roka vračila preplačanega DDV pomaknila daleč v prihodnost in ta ukrep gospodarstvu v času, ko bi to bilo najbolj potrebno, ni koristil.