Čeprav gre za javno naročilo, za katero bi se lahko potegovalo več izvajalcev, bo najugodnejši ponudnik skoraj zagotovo Pošta Slovenije, saj so po zakonu o davku na dodano vrednost univerzalne poštne storitve oproščene plačila DDV. Njeni konkurenti pa ga morajo strankam DDV zaračunati, zato drugi ponudniki niso konkurenčni. Skratka, tudi če bi ponudili enako ceno kot Pošta Slovenije, to pomeni, da bi bili tekmeci 20 odstotkov dražji.

Na agenciji za pošto in elektronske komunikacije so za Žurnal24 pojasnili, da je v Sloveniji sicer sedem izvajalcev tako imenovanih zamenljivih poštnih storitev. Ti le prevzemajo pisemske pošiljke večjih naročnikov, ki jih ti želijo pošiljati po Sloveniji, končno storitev, torej dostavo pošiljke do končnega naslovnika, pa še vedno opravi Pošta Slovenije. Takšni ponudniki so na trg lahko vstopili s popolno liberalizacijo trga poštnih storitev 1. januarja

Dolores Lakovič iz podjetja DHL je za brezplačnik povedala, da se, kadar gre za mednarodne pisemske pošiljke, na razpise po navadi prijavljajo. Povedala pa je, da če gre za pisma v notranjem prometu, niso konkurenčni, ker nimajo razvitega omrežja, da bi bili hitrejši ali cenovno ugodnejši od Pošte Slovenije. Eden od poznavalcev trga poštnih storitev, ki ni želel biti imenovan, pa je za brezplačnik povedal, da je naš trg za postavitev omrežja, kot ga ima Pošta Slovenije, premajhen. Dodal je še, da je takšno javno naročilo pravzaprav nesmiselno, saj je poštni trg le navidezno liberaliziran.

Kakšni so stroški poštnih storitev, so vprašali vrhovno sodišče, ki vodi podatke za vsa slovenska sodišča. Gregor Strojin je povedal, da so omenjeni stroški sorazmerni s številom sodnih zadev, ki stalno narašča. Leta 2006 so tako znašali 8,4 milijona evrov, leta 2008 že nekaj več kot devet milijonov evrov, lani pa 11,9 milijona evrov.

Na vrhovnem sodišču so za brezplačnik pojasnili, da imajo sodišča na leto v obravnavi približno 1,5 milijona različnih zadev, ki praviloma vse vključujejo več strank oziroma udeležencev, v skoraj vsaki zadevi je vsako leto več procesnih dejanj, ki terjajo samostojne pošiljke, te pa se praviloma pošiljajo priporočeno. Dodali so še, da je tudi sodstvo z namenom racionalizacije pristopilo k postopku javnega naročila za celotno javno upravo.