Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici je 20. in 21. oktobra izvedla dodatno raziskavo Slovenski utrip, ki jo sicer izvaja enkrat mesečno. Tokrat je bila namenjena oceni predvidene volilne udeležbe in volilnega izida, telefonska anketa pa je zajela 903 polnoletne prebivalce Slovenije.

Kot so danes sporočili z novogoriške fakultete, se bo volitev 4. decembra zagotovo udeležilo 62 odstotkov vprašanih. Da bodo verjetno odšli na volišča, je odgovorilo 13 odstotkov anketiranih, 16 odstotkov jih je odgovorilo nikalno, devet odstotkov vprašanih pa se še ni odločilo.

SDS ima po tej anketi, kot omenjeno, največ podpore. Poleg nje bi bili stranki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta edini, ki bi dosegli več kot štiriodstoten prag za vstop v državni zbor.

Da bodo glasovali za SD, je odgovorilo tri odstotke anketiranih. Sledijo DeSUS (2,3 odstotka), SNS (2,1 odstotka), SLS (1,6 odstotka), LDS (1,6 odstotka), NSi (1,5 odstotka), SMS Zeleni (0,5 odstotka), Zares (0,2 odstotka), Stranka TRS (0,2 odstotka) in Gibanje za Slovenijo (0,1 odstotka).

Več kot polovica neodločenih volivcev

Da ne bodo volili nobene stranke, je odgovorilo 3,3 odstotka vprašanih, medtem ko se jih 52,3 odstotka še ni odločilo.

Če bi upoštevali samo odgovore tistih, ki bodo šli zanesljivo na volitve, bi se delež glasov za SDS zvišal na 19,5 odstotka, za Stranko Zorana Jankovića na osem odstotkov in za Stranko Gregorja Viranta na 6,4 odstotka. Neopredeljenih bi bilo še dobrih 48 odstotkov vprašanih, nobena druga stranka pa tudi v tem primeru ne bi presegla štiriodstotnega praga za vstop v DZ.

Avtorji raziskave so izračunali tudi, kaj bi se zgodilo, če bi upoštevali odgovore le tistih, ki so se že odločili in se bodo volitev tudi zanesljivo udeležili. V tem primeru bi SDS zmagala s 37-odstotno podporo, sledili bi Stranka Zorana Jankovića (15 odstotkov), Stranka Gregorja Viranta (12 odstotkov), SD (sedem odstotkov), DeSUS (pet odstotkov) ter SNS, SLS in NSi s po štirimi odstotki glasov.