Varčevanje na vsakem koraku

"V naslednjem mandatu moramo, vsaj prvo leto, varčevati na vsakem koraku in storiti vse za povečanje proračunskih prihodkov ... vendar pa bo trajalo leto in pol do dve leti za zmanjšanje primanjkljaja v skladu z maastrichtskimi kriteriji," je pojasnil Janez Janša. Maastrichtska pogodba, ki določa merila za članice evrskega območja, sicer določa 3 odstotke BDP kot največji dovoljeni primanjkljaj.

Prvak SDS je za Reuters povedal, da načrtuje zmanjšanje števila ministrstev na deset od trenutno osemnajstih in tako zmanjšati javno upravo, s čimer bi v štirih letih privarčevali približno 1 milijardo evrov ali približno 2,7 odstotka letnega bruto domačega proizvoda.

Poleg tega namerava stranka SDS zmanjšati obdavčitev dela in davek na dobiček ter ustanoviti t. i. slabo banko, da bi se sprostil kreditni krč ter podjetjem omogočilo ustvarjanje novih delovnih mest.

"Moramo privatizirati, država lahko obdrži 25 odstotkov in eno delnico v nekaterih podjetjih," je pojasnil in dodal, da bi to veljalo za največji državni banki NLB in Novo KBM ter za nacionalnega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije.

Janša je še povedal, da mora biti pokojninska reforma sprejeta v roku dveh let po reformi, ki jo je pripravila vlada v odhodu in ki je bila junija zavrnjena na referendumu.

Glede sojenja v primeru Patrie je Janša zatrdil, da s poslom nima nič in dodal, da se je vse skupaj razvilo zato, da bi ga „ovirali pri volilni kampanji in oblikovanju vlade.“

Komentiral je tudi dogajanje v območju evra. Da bi se rešili širjenja dolžniške krize, bi območje potrebovalo pravila za države, ki kršijo načela za izhod iz EMU. Njegova vlada bi podprla morebitno povečanje sklada mehanizma za stabilnost evra (EFSF), če bi se to izkazalo za potrebno. "Dokler ne bodo našli drugačne rešitve, je to (razširitev sklada EFSF) edini ukrep, in Slovenija bo morala pristopiti, druga možnost - da ne bi naredili nič, je namreč precej slabša," je dejal.