Prvi nabor kandidatov na listi Gregorja Viranta bo na današnjem srečanju v Ljubljani dorekel tudi njihov volilni program. Po Virantovih besedah bodo kandidatom predlagali ustanovitev politične stranke zato, ker so zagovorniki hitrih in preprostih rešitev, to pa je najhitrejša pot do vložitve kandidatur. Stranko bodo ustanovili tudi zato, ker dobivajo veliko podpore iz vse Slovenije, ljudem pa želijo dati prostor, da se organizirajo, je še pojasnil Virant.

Kot je izpostavil, bo stranka v programu med drugim navedla, da bodo znižali proračunsko financiranje političnih strank za 50 odstotkov.

Na listi bodo nekatera znana imena. Poleg Viranta ekonomist Janez Šušteršič, nekdanji direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak, župan Murske Sobote Anton Štihec, direktor Term Lendava Igor Magdić, direktor agencije za javno naročanje Sašo Matas ter glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič. Skupna značilnost vseh kandidatov je po Virantovih besedah ta, da so v glavnem novi obrazi v politiki, so bili pa uspešni v gospodarstvu, v javnem sektorju in na drugih področjih.

Želijo učinkovito državo

Osnutek volilnega programa bo kongres ob ustanovitvi stranke sprejel v petek. Kot je glede programa poudaril Virant, hočejo imeti učinkovito državo. Okrepiti jo želijo tam, kjer je potrebna, ter umakniti od tam, kjer ji ni mesto, torej na področju gospodarstva in denimo medijev. Znova želijo vzpostaviti občutek pravičnosti v Sloveniji, predvsem z ostrim pregonom kriminala in korupcije, pri čemer bodo kriminalistično policijo vključili v tožilstvo.

Po Virantovih besedah bo treba začeti varčevati v javnem sektorju in dati zagon gospodarstvu, zlasti z nekaterimi ukrepi na davčnem področju. Pri poenostavitvi postopkov oziroma debirokratizaciji bo stranka radikalna in brezkompromisna, ne bo se usklajevala in pogajala, temveč gredo "v totalno poenostavitev postopkov", napoveduje Virant. Na področju družbenega življenja želijo uveljavljati princip strpnosti in razumevanja drugače mislečih. "V politiko ne gremo zato, da bi se prepirali, temveč zato, da bi delali," je izpostavil eno njihovih temeljnih stališč.

Podpirajo družinski zakonik

Virant se je izjasnil glede nekaterih aktualnih tem. Kot je pojasnil, podpirajo obstoječo različico družinskega zakonika, ker je "razumen kompromis". Popolne pravne izenačitve istospolnih partnerskih zvez s heteroseksulanimi pa Virantova lista ne podpira, ker menijo, da mora biti za otroke prednostna posvojitev v heteroseksualne skupnosti. Glede Teš 6 je povedal, da projekt ni dober in da ga ne bi zastavili, če bi bili na začetku. Toda v tej situaciji po njegovih ocenah ni druge možnosti, kot da se ga konča.

Virant med drugim še zagotavlja, da z njegove strani ni zamere do prvaka SDS Janeza Janše in zato računa, da po volitvah zamere tudi z Janševe strani ne bo več. Virantova stranka bo podpise za kandidaturo začela zbirati po 21. oktobru, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Kot stranka morajo zbrati 100 podpisov v vsaki volilni enoti, vendar Virant napoveduje, da bodo podpise zbirali "na polno". Spletno stran in novi "uradni" facebook profil liste odpirajo v sredo.