Navdušeno jo je vzpodbujal, da se je naučila pošiljati in sprejemati elektronsko pošto, iskati podatke po Googlu in uporabljati Skype. Zdaj se skoraj vsak dan pogovarjata po Skypu in pred dnevi ji je kar nekoliko razočarano dejal: "Veš, draga Nežika, skoraj pol Amerike že ve zate in prijatelji mi pravijo, da si pravi računalniški fenomen. Prav zato nikakor ne morem razumeti, da te v Sloveniji ne poznajo."

Nežika Stiplovšek iz Nove vasi v Celju je res nekaj posebnega. Čeprav bo decembra praznovala že 93. rojstni dan, je še vedno krepkega zdravja in bistrega uma. Spremlja politiko, sovraži tajkune in odkrito prizna, da si brez računalnika ne zna več predstavljati življenja. Vsak dan tri do štiri ure brska po Googlu ali pa se zabava ob smešnicah, ki ji jih prijatelji pošiljajo po elektronski pošti. V glavnem pa išče koristne stvari. Zanimajo jo članki o boleznih, zdravljenju, naravnih zdravilih, dobrih receptih.

Računalnik si je kupila pred dvema letoma, mlada soseda pa jo je naučila osnovnih veščin. "Po radio sem kar naprej poslušala, da moramo starejši brati knjige ali reševati križanke, da ne bomo postali dementni. Jaz knjig nisem nikoli rada brala, tudi križank nisem reševala. Računalnik je bil zame najboljša izbira."

Mož ji je umrl leta 1975 in od takrat živi sama. Rada obuja spomine na preteklost, čeprav ni imela lahkega življenja. "Moža je močno prizadela kap. Pet let sem ga negovala, ker je bil nepokreten. Sicer sem kot navadna delavka delala v Cinkarni, rodila dva otroka in leta 1962 čudežno preživela raka. Trije zdravniki so me operirali in nihče od njih ni več živ. Takrat pa so govorili, da mi ni več pomoči in da bom v treh dneh umrla," se spominja Nežika in z roko pokaže proti podobi Marije. "Ona mi je pomagala. Brez nje me ne bi bilo več. Čeprav se zanimam za politiko in sem tudi v stranki, sem globoko verna. Nisem tercijalka in ne maram, da kdo udriha po cerkvi".

Nežika ima cel kup prijateljev, s katerimi komunicira prek spleta. Vsi so precej mlajši od nje. Kot sama pravi, večine njenih vrstnikov ni več med živimi, tisti ki pa so, nimajo pojma o računalniku. Seveda ima tudi svoj profil na Facebooku, preprosto kamero in mobilni telefon, za katerega pravi, da je "nobel" in prek katerega prijateljem pošilja SMS-sporočila in fotografije.

Ko se pošalimo, katere računalniške igrice ima najraje, odločno odvrne: "Nobene. Nikoli nisem igrala iger. Danes so mladi zasvojeni z računalniškimi igrami. Kakšna škoda. Kakšna izguba dragocenega časa. Računalnik je nuja, ne pa luksuz. Drugače je z videoposnetki iz Youtuba. Ti so res zanimivi in ob marsikaterem se do solz nasmejim. Ali ste že videli tistega o tatinskem mačku. Niste? Vam ga pošljem?"