Gregor Virant, sicer predsednik Zbora za republiko, ustanavlja stranko oziroma listo, s katero bo kandidiral na predčasnih volitvah 4. decembra, poroča Reporter. Za ustanovitev stranke je premalo časa, res pa je, da je med neopredeljenimi volivci in na politični sredini še veliko manverskega prostora, je dodal nekdanji minister.

Od petnajstih odstotkov glasov, kolikor jih pričakuje, naj bi jih bila tretjina siceršnjih volivcev SDS, tretjina od drugih strank in tretjina neopredeljenih. Kdaj naj bi v javnosti razkril kaj več o listi, ni želel povedati, zgolj to, da so roki zelo kratki.

SDS bo potrebovala partnerje za vladanje

Na vprašanje, ali se je glede ustanavljanja liste posvetoval z desnosredinskimi strankami, predvsem z Janševo SDS, Virant odgovarja, da ne. Levica pa medtem prek Zorana Jankovića in Matjaža Hanžka zapolnjuje prostor, ugotavlja. Cilja pa predvsem na volivce, ki razmišljajo liberalno, vendar za njih prave politične ponudbe ni.

Na Virantovo potezo so se v stranki SDS odzvali na svojem Twitter računu. "V SDS neprijetno presenečeni nad potezo G. Viranta. Še pred nekaj dnevi je sodeloval na naši seji," so zapisali v enem tvitu, v drugem pa so se vprašali naslednje: "Je hkratna najava kandidatur Viranta in Jankovića slučaj ali družinski dogovor?" Virant je namreč bratranec Jankovićeve žene.

Glede očitkov, da je to zarota v sodelovanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, odgovarja, da gredo v to zgodbo izključno s pozitivno energijo in se bo "negativna energija od nas odbijala". "Zanimajo nas projekti, delo in vsebina, v ozadju ni bilo nobenih zarot," je zagotovil Virant.

Skupaj s Pavliho, Šušteršičem in Pezdirjem

Portal Siol.net je poročal, da Virant razmišlja o ustanovitvi državljanske liste, na volitve pa se bo podal z nekdanjim ministrom za promet Markom Pavliho, nekdanjim direktorjem urada za makroekonomske analize Janezom Šušteršičem in ekonomistom Radom Pezdirjem.

"Odločitev je padla konec tedna, tudi na podlagi preučitve rezultatov javnomnenjske raziskave, ki nam je pokazala velik potencial," pa je za Žurnal24 novico o skupnem nastopu oziroma podpori Pavlihe, Šušteršiča in Pezdirja potrdil Virant.

Udeležebo na listi je za brezplačnik potrdil tudi Janez Šušteršič. "Če bo lista, bom. Lista bo, če zberemo dovolj dobrih kandidatov in podpore ljudi," je pojasnil.  "Nisem na Virantovi listi, bom pa fantom pomagal, ker verjamem vanje," je za Žurnal24 dodal Rado Pezdir.

Kot je kasneje podrobneje pojasnil Virant, je Pezdir civilno družbeni podpornik njihove liste, kandidiral pa ne bo. Poleg tega ni človek, ki bi ga "veselilo biti poslanec ali minister".

Virant poziva, naj se dobri kandidati oglasijo

Po Virantovih besedah bo na njihovi listi predvidoma med 50 in 60 kandidatov, ob čemer dobre kandidate vabijo, da se jim oglasijo. Do 20. oktobra bodo ugotovili, ali jim bo to uspelo, ko bodo slednje predstavili tudi javnosti. Do tedaj pa ne želijo delati velikega pompa.

Na vprašanje glede imen kandidatov na njegovi listi, je pojasnil, da je vsem kandidatom obljubil diskretnost do trenutka, ko bodo ugotovili, ali jim je oblikovanje liste pravočasno uspelo ali ne.

Pavliha: Ne bomo trošili dragocene energije

Pavliha je za STA pojasnil, da so se za to odločili zato, ker želijo državo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane, prebivalke in prebivalce, in sicer na etičen, zlasti pošten, pravičen, domoljuben, okolju prijazen, gospodaren in sočuten način, ob doslednem spoštovanju in razvijanju pravne ter socialne države.

"Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo," je zagotovil Pavliha. Po njegovih navedbah imajo gospodarske, akademske in politične izkušnje in znajo veliko.

Verjamejo tudi v sodelovanje in povezovanje, namesto agresivnega tekmovanja in nenehnega škodljivega razlikovanja na levico in desnico, na "vaše in naše". "Vsi smo namreč na isti barki, ki vozi proti skupnemu cilju - čim večji blaginji in srečnemu življenju," še ugotavlja Pavliha.

Njihove poslanke in poslanci bodo po njegovih navedbah dosledno spoštovali pozabljeno ustavno določbo, da morajo biti predstavniki vsega ljudstva, pri čemer niso vezani na kakršnakoli navodila. Njihove ministrice in ministri pa bodo "vrnili besedi minister prvotni pomen, zato bodo svojo službo opravljali kot vrhunski strokovnjaki in predani služabniki ljudstva".

Vse o predčasnih volitvah najdete na enem mestu.