"Če je naše načelo "novi obrazi", moram biti tudi sam za zgled. Če je usoda stranke in njenega parlamentarnega uspeha odvisna od enega samega posameznika, potem nima nobenega smisla, da to zadevo ustanavljamo," je bil jasen Plut, ki je bil v soboto po uvodnih nagovorih deležen najbolj glasnih aplavzov zbranega občinstva.

Peščica znanih obrazov

Po nekajurnem zasedanju so zbrani v soboto za predsednico gibanja izvolili dr. Manco Košir, za predsednika stranke pa nekdanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka. Poleg članov iniciativnega odbora TRS (Gabi Čačinovič Vogrinčič, Andrej Detela, Matjaž Hribar, Hermina Krt, Ana Murn in Zineta Vilman) in predstavnikov predvsem že delujočih zelenih gibanj so bili na zboru od znanih obrazov prisotni še Elena Pečarič, aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič, vodja civilne iniciative Za boljši Unicef Martin Breskvar, trzinski župan Tone Peršak, ki je sedel že v prvem sklicu državnega zbora, in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "V tem trenutku je treba nekaj storiti. Politični razred je popolnoma dekadenten, etablirane stranke tako na desnici kot na levici ne ponujajo ničesar. Državo je treba na neki način vrniti državljankam in državljanom, saj je zdaj v lasti kapitala in njegovih interesov. To ne pelje nikamor," je povedal Štrukelj. Na vprašanje, ali bi se podal na volitve, če bi ga stranka TRS povabila k sodelovanju, pa je odgovoril, da bo za kaj takega dovolj časa.

Časovna stiska zaradi registracije stranke

Plut je v soboto novinarjem med drugim zaupal, da so v preteklih dneh prejeli tudi pobude poslancev, da bi se pridružili gibanju, o imenih pa ni želel spregovoriti. "Kot nekdanji politik ne nameravam kandidirati in verjetno bo to načelo obveljalo tudi pri odločitvi, koga bomo sprejeli v stranko. Sliši se morda izključevalno, vendar bomo naredili tudi izjemo, če nam bo kdo po vrednostnem izhodišču blizu. Ne želimo pa pokvariti našega kapitala, ki je alternativa," je prepričan Plut. Gibanje po njegovih besedah ne razmišlja niti o povezavah s parlamentarnimi strankami. "Zelo jasno in neposredno bom povedal, pa morda ne najbolj modro: ne vidim parlamentarne stranke, ki bi ustrezala našim etičnim, vrednostnim in vsebinskim usmeritvam. Smo dejansko alternativa tako levici kot desnici, kajti na gospodarskem področju obe opciji zagovarjata netrajnostne usmeritve," je še dodal Plut, ki je na zboru izrekel tudi nekaj kritičnih misli o projektu TEŠ 6.

Podpredsednica stranke TRS Hermina Krt, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah neuspešno potegovala za županski položaj v Kranju, je pozvala prisotne, naj pohitijo z vsemi postopki za registracijo stranke, saj potrebujejo 200 ustanovnih izjav. "Stiska je. Cilj je, da v petek registriramo stranko. Upamo, da si pristojne službe ne bodo vzele 30 dni za preučitev vloge in da bodo to storile do sredine oktobra," je še povedala Krtova, medtem ko so na zboru delili pristopne izjave (na voljo so tudi na spletni strani gibanja), ki jih morajo novi člani overiti na upravnih enotah. "Potrebujemo pomoč, saj moramo skupaj presoditi, kdo bi lahko bil na kandidatnih listah izvoljiv. Če nam ne bo uspelo, se bomo pripravili na naslednje volitve," je v soboto zaključila kranjska svetnica. Volilna kampanja pred parlamentarnimi volitvami se bo uradno začela 30 dni pred volitvami, in sicer 4. novembra, skrajni rok za vložitev kandidatur pa se izteče 25 dni pred dnem glasovanja.