Rezervnega mandatarja vsaj javno še ni na vidiku, zato bo glasovanje po Janševem mnenju predstavljajo svojevrstno loterijo. Prepričan je, da bodo tisti, ki se volitev bojijo, na vse načine poskušali podaljšati vmesni čas, kot se je to že zgodilo v preteklosti. "Že prvi dan po morebitni izglasovani nezaupnici se bo ali začela propagandna podpora vnaprej predvidenemu kandidatu za mandatarja ali pa enaka podpora lovu nanj. Prav vse bo spet dovoljeno, pričakujemo lahko histerijo, kakršne še ni bilo," nas po mnenju Janše čaka kaj kmalu.

Janša je očitno v skrbeh za svoj naslednji mandat zaradi kadrovskega cementiranja v državnih institucijah, kot ga imenuje, in izjemnega zadolževanja. Po njegovem mnenju bo imela naslednja vlada izjemno omejen manevrski prostor, v nekaj mesecih pa bo razglašena za edinega krivca obstoječega stanja.

Poudarja, da kadrovski nabor nadomestne ministrske ekipe, na katerega je Pahor vezal zaupnico, nazorno ilustrira izvotljenost njihovega kadrovskega bazena. Po drugi strani pa obljublja, da ima SDS za naslednji mandat na voljo ekipo, ki je v letih od 2004 do 2008 uspešno vodila "ne samo Slovenijo, temveč za pol leta po nedeljenih mnenjih zunanjih opazovalcev tudi Evropsko unijo". Po Janševih zagotovilih je bila ta ekipa v zadnjih letih še dodatno kadrovsko okrepljena.

Dragoceni kadrovski potencial z nepoškodovano moralno integriteto se po njegovem skriva v krščanski populaciji. Glede na uspeh sobotnega zbora kristjanov na Otočcu tako Janša meni, da vsaj del intelektualnega krščanskega zaledja razume izziv časa, računa pa tudi na njihovo množično udeležbo na naslednjih volitvah.