Poslovni dnevnik je med anketiranjem ponovno opazil, da se nekateri politiki ob takih anketah vedejo, kot da so žrtev vdora v zasebnost, oziroma so te ankete zanje sprejemljive le kot del predvolilnih kampanj.

Na vprašanja o premoženju niso želeli odgovoriti trije predsedniki parlamentarnih strank. Gregor Golobič (Zares) je tisti, ki se je v podobni anketi Financ pred tremi let zlagal, da nima deleža v kakšni gospodarski družbi. Laž oziroma utaja - ali napaka, kot jo je poimenoval Golobič - je prišla na dan slabo leto pozneje, ko se je izkazalo, da je prek nizozemske Ultre Sum partner v zagorski Ultri . Tokrat je vprašalnik Financ zavrnil, češ, da je podatke o svojem premoženju posredoval KPK in je javnost že imela priložnost videti prijavo.

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec se je izgovoril, da je poslovnemu dnevniku podatke poslal že pred volitvami leta 2008 in da se od takrat ni nič spremenilo, čeprav ne prejema več ministrske plače.

Zmago Jelinčič (SNS) pa je odgovoril, da je njegova bruto plača javni podatek, da pa ne namerava govoriti o umetninah in zbirkah, ki jih ima, saj ne želi, da bi bil ta seznam razumljen kot poziv za vlom v mojo hišo, pa naj bo to iz kriminalnih ali uradnih nagibov. Odgovoril je le na zadnje vprašanje, da so njegovi odgovori verodostojni.

Janez Janša, predsednik SDS, ni navedel podatkov o dohodnini, omenil pa je, da končuje zamenjavo stanovanja v Ljubljani za vseljivo, a neopremljeno hišo v Šentilju nad Velenjem. Namesto stanovanja v Trubarjevem kvartu v Ljubljani je tako prvak opozicije postal lastnik polovice hiše s tremi hektarji posestva in dodatno hipoteko za 48 tisoč evrov. Janša ima v lasti še počitniško hišico v Zavrzelnem pri Bovcu in skupaj z ženo stanovanje z večjo teraso na Mesarski v Ljubljani.

V času, ko sedi v petem nadstropju na Gregorčičevi, je Borut Pahor (SD), postal lastnik treh četrtin stanovanja v Trnovskih vratih v Ljubljani. S partnerko sta za dobrih 80 kvadratnih metrov odštela 195 tisočakov, medtem ko Gurs stanovanje vrednotni na 176 tisoč evrov. Katarina Kresal (LDS) je v anketi leta 2008 navedla, da ima v lasti osebni avtomobil porsche cayenne, ta mesec pa si je na lizing kupila audija A8 (letnik 2008), še vedno pa ni lastnica nepremičnega premoženja. Pahor in Janša se vozita še vedno z istimi avtomobili kot pred tremi leti, volvo karavanom oziroma renaultom 4. Po ugotovitvah Fianc imata med novimi obrazi Radovan Žerjav (SLS) in Žnidaršič poslanski plači, Ljudmila Novak (NSi) pa ni zaposlena - služi z avtorskimi honorarji. Prejšnji mesec je takoj za Pahorjem največ (neto) zaslužil vodja nepovezanih poslancev Žnidaršič, ki pa je edini izjavil, da nima denarja na banki. Izmed novih voditeljev strank je zadolžen le Žerjav, ki ima manjše posojilo za naložbo v hišo.

Poslanske oziroma ministrske plače so ostale na ravni izpred treh let, le funkcije so se nekoliko premešale. Razen Kresalove si v času krize anketirani politiki niso kupovali novih avtomobilov. Vrednost premoženja, ki ga ima v upravljanju Katarina Kresal, pa se je v treh letih znižala s 350 tisoč evrov na 330 tisoč. Upadla je tudi vrednost premoženja, ki ga imata v finančnih naložbah novinca.

Finance ugotavljajo, da sta se Janez Janša in Borut Pahor med krizo odločila za nakup nepremičnine. Katarina Kresal in Franc Žnidaršič priznavata večje ali manjše izgube pri finančnih naložbah. Nihče pa se ne predstavlja kot občutno premožnejši kot pred tremi leti.