Na podlagi dopisa avstrijskega posrednika Patrie Wolfganga Riedla uslužbencu Patrie Reiju Niittynenu, poslanega 19. januarja 2005, je razvidno, kot navaja portal, od kod novinarju Berglundu ideja, da naj bi oseba "J", ki je po njegovem prepričanju predsednik SDS-a Janez Janša, potrebovala denar za pokojnino.

Dopisi, ki so potekali na relaciji med Riedlom in Niittynenom, vsebujejo "subject" (predmet) C + S. Iz celotnega dopisa v nadaljevanju je razvidno, piše MMC, da C v tem primeru pomeni Croatia (Hrvaška), S pa Slovenija. Vse, kar je zapisano pod oznako C, se tako po navedbah portala nanaša na posel na Hrvaškem, vse, kar je zapisano pod oznako S, se nanaša na posle v Sloveniji.

Preberite še članek iz tiskane izdaje: Obremenjujoče obtožbe finskih preiskovalcev

Oseba "J" je tako omenjena v prvem delu dokumenta pod oznako C, in sicer kot "Mr. J, the Director of DDV", kar se nanaša na Bartola Jerkovića, navaja portal.

Janez Janša pa je po poročanju MMC omenjen v drugem delu dokumenta pod S in ima oznako "PM", in sicer "the present PM, who was MoD in 1992 to 1995", torej "trenutni predsednik vlade, ki je bil minister za obrambo med letoma 1992 in 1995". Kratica WW pa se nanaša na poslovneža Walterja Wolfa.

Da naj bi bil "J" iz Berglundovega filma Jerković, se je v medijih omenjalo že marca 2010.

SDS: Listine Berglunda dokončno postavljajo na laž

Iz stranke SDS, ki jo vodi Janša, so danes sporočili, da "listine iz finske preiskave dokazljivo in dokončno postavljajo avtorja oddaje 'Resnica o Patrii' Magnusa Berglunda na laž", saj je ta svojo oddajo septembra 2008 zaključil s trditvijo, da črka "J" v dokumentih podjetja Patria pomeni Janšo, takrat predsednika slovenske vlade.

V SDS pravijo, da iz več kot 18.000 strani sodnega spisa dokazano izhaja, da so vodilni v podjetju Patria in njihovi lobisti črko "J" uporabljali za poimenovanje Jerkovića. V dokumentu, ki se začne s črko "C", kar je označba za Hrvaško (Croatia), Riedl 19. januarja 2005 piše Niittynenu, da mu želi sporočiti "rezultate včerajšnjega sestanka z WW in z g. J, direktorjem DDV". Med drugim zapiše, da se bo "J upokojil čez 15 do 20 mesecev" in da ga "skrbi za svojo pokojnino".

Po navedbah SDS Janša januarja 2005 ni razmišljal o skorajšnji upokojitvi in SDS nikoli ni dobila nikakršnega denarja od Patrie. To dokazujejo rezultati policijske preiskave, ki je ugotovila, da pri poslovanju SDS v obdobju 2004-2008 ni bilo nikakršnih transakcij, ki bi jih lahko povezali z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov za Slovensko vojsko, so zapisali v stranki.

Da SDS ni prejel denarja od Patrie, po navedbah stranke dokazuje tudi sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je 13. junija letos ugotovilo, da se mora Delo opravičiti in SDS plačati odškodnino v višini 10.000 evrov. Poleg tega je računsko sodišče revidiralo poslovanje SDS v času vseh volilnih in referendumskih kampanj in ugotovilo, da je bilo poslovanje stranke skladno z zakonodajo in ni zaznalo nezakonitih prilivov iz tujine in drugih nezakonitih donacij.