Ob tem je napovedal, da bodo za leti 2012 in 2013 znova preučili plačno politiko v javnem sektorju, prav tako pa tudi pokojnine in socialne transfere. Izhodišča za pogajanja s sindikati naj bi vlada pripravila že prihodnji teden. Pahor ne izključuje možnosti znižanja plač, tudi za javne funkcionarje, pri čemer pa bi se, kot je dejal, poskušalo najti drugačne rešitve za socialno najšibkejše. Premier upa, da bi se lahko o spremembah dogovorili do konca leta.

Na vprašanje Dnevnika, ali bi bilo lahko zaradi predloga, ki je dodobra razburil sindikate, ogroženo nadaljevanje socialnega dialoga o reformah, je Pahor odgovoril, da bi bilo, če bi to predlagala vlada. »Toda tega ni predlagala vlada, temveč zakonodajna veja oblasti, v katero pa se ne moremo vtikati,« je pojasnil Pahor.

Poslanci SD so se “samo hecali“

Pozno popoldne je sledilo novo presenečenje. Član odbora za lokalno samoupravo Mirko Brulc (SD) je povedal, da je šlo za nesporazum in da sta poslanca SD glasovala »bolj za hec«.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je za Dnevnik povedal, da so bili v poslanski skupini nad glasovanjem zelo presenečeni. »O tem sploh nismo razpravljali. Šlo je za solo akcijo. Gre za nepremišljeno potezo Brulca in Colariča,« je povedal Kumer in zagotovil, da SD predloga v državnem zboru zagotovo ne bi podprl. Ob tem je dodal, da je parlamentarni odbor za lokalno samoupravo »čuden in specifičen, kar se je pokazalo že ob glasovanju o občini Ankaran«.

Sindikati na nogah

Predlog o znižanju plač je spravil na noge vse sindikate javnega sektorja. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) se je preimenovalo v stavkovni odbor in sklenilo, da bodo v primeru, če bo predlog potrdil tudi matični parlamentarni odbor za finance, še isti dan določili tudi datum splošne stavke. Predsednik KSJS Branimir Štrukelj je ob tem napovedal, da bodo vodstva sindikatov Konfederacije na dan odločanja odbora za finance pred parlamentom protestirala proti znižanju plač, na prvi dan morebitne splošne stavke pa bodo pripravili tudi množične demonstracije.
Po Štrukljevih besedah je predlog za znižanje plač za KSJS popolnoma nesprejemljiv. »Pri nas je nastal nacionalni šport, da se hodi v žepe javnih uslužbencev, dokler bo tam še zadnji evro,« je dejal Štrukelj, ki se zavzema za skupen nastop vseh sindikatov javnega sektorja. Drugi, še bolj bojeviti del sindikatov javnega sektorja bo sporni predlog obravnaval danes.

Sindikatom javnega sektorja so podporo izrekli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter vlado in odbor za finance pozvali, naj predloga ne podpreta. Predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki je izrazil dvom, da vlada o tem ni nič vedela, je predlog označil kot grob poseg v socialni dialog.

Nasprotujemo temu, da se želi varčevati na standardu delavk in delavcev, nasprotujemo temu, da se namerava tako enostransko in grobo poseči na področje, ki je predmet socialnega dialoga,« je poudaril Semolič.

Utemeljitev predlagatelja dopolnila Vilija Trofenika, predsednika odbora za lokalno samoupravo in nepovezanega poslanca, ki je predlog pojasnil z besedami, da je treba znižati plače zato, da bi ohranjali delovna mesta, Semolič zavrača. »Delovna mesta niso ogrožena z delavskimi plačami, ampak jih uničujejo nesposobni in pogoltni menedžerji, nesposobne uprave, nesposobni nadzorni sveti in pogosto tudi država z izjemno slabo zakonodajo,« je dejal Semolič, ki upa, da bo prevladal razum. Če bi politiki »zlorabili moč in oblast za to, da bi zniževali delavske plače«, se bo po Semoličevih napovedih v Sloveniji »dogajalo marsikaj«.

Miheljak: Politični samomor za levosredinsko koalicijo

Politični analitik Vlado Miheljak je podporo poslancev koalicije v parlamentarnem odboru za lokalno samoupravo označil kot nepremišljeno potezo. Po njegovi oceni bi namreč znižanje plač javnim uslužbencem pomenilo politični samomor za levosredinsko koalicijo. »Vtikanje v plače javnih uslužbencev je najboljši recept, da izgubiš volitve. Gre namreč za volilno telo, ki nosi glasove liberalni opciji,« je dejal. Miheljak.

Zares naj bi glasoval proti

V poslanski skupini Zares so včeraj zapisali, da nasprotujejo interventnemu zakonu, še posebno pa predlogu o znižanju plač v javnem sektorju. Po njihovi oceni pomeni dopolnilo grob poseg v socialni dialog in nespoštovanje dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Čeprav so v Zares poudarili, da je v parlamentarnem odboru proti predlogu za znižanje plač v javnem sektorju nasprotoval le njihov poslanec Franci Kek, pa tega iz magnetograma seje ni videti. Glede na zapisano je za predlog glasovalo 8 poslancev, proti pa nobeden.