Ministrstvo za gospodarstvo naj bi prevzel Tomaž Orešič, ministrstvo za notranje zadeve Branko Janc (oba sta iz kvote LDS), kandidatka za visokošolsko ministrstvo je Tamara Lah Turnšek, za ministrico za javno upravo Zdenka Vidovič, za ministra za kulturo pa Samo Bevk (vsi iz kvote SD). Kot je znano, sta Ksenija Globokar, ki je bila sprva najresnejša kandidatka za ministrico za javno upravo, in Jožef Školč, ki je bil pripravljen voditi kulturno ministrstvo, svoje sodelovanje v novi ministrski sestavi v zadnjem hipu odpovedala.

Gre za vplivne in odgovorne ljudi

"Državni zbor bom pred glasovanjem nagovoril z željo, da listo podpre, in s tem izreče zaupnico vladi," je napovedal premier. Predsednik vlade je prepričan, da bo vlada v taki sestavi sposobna opraviti to zahtevno nalogo, v predlagani ministrski ekipi so namreč po njegovih besedah odgovorni in vplivni ljudje, ki so pripravljeni zastaviti svoje ime za delo v vladi v tako nehvaležnih okoliščinah. Pahor je ponovil, da bo na listo ministrov vezal tudi svojo zaupnico, saj se mu zdi to politično pošteno in odgovorno. Po mnenju nekaterih poslancev iz vrst SD in LDS bo večina poslancev podprla listo kandidatov, vendar pa bo izid zelo tesen.

Člani predsedstva SD pred včerajšnjim sestankom niso izrazili posebnega navdušenja nad predlaganimi ministrskimi kandidati. Metka Tekavčič je tako dejala, da obstaja precej velika verjetnost, da bodo poslanci kandidatno listo potrdili, vendar "ne zaradi tega, ker bi kdo verjel, da je res odlična ali pa da je vlada Boruta Pahorja odlična, temveč zato, ker je v tem trenutku na eni strani to precej racionalno za delovanje države, po drugi pa večina poslancev in drugih političnih liderjev deluje s figo v žepu". Vodja poslanske skupine Dušan Kumer predlagane ministrske ekipe ni želel vrednostno ocenjevati, so pa po njegovem "kandidati in kandidatke na listi pogumni in odgovorni".

Poslanec SD Samo Bevk je potrdil, da je že dal soglasje h kandidaturi za ministra za kulturo. Kot je pojasnil, "bi rad nekaj dobrega naredil za slovensko kulturo". Povedal je, da krčenje sredstev za kulturno ministrstvo najbrž moti celotno sfero in vsakokratnega kulturnega ministra, vendar se bodo po njegovih trditvah trudili, da bodo v okviru razpoložljivih sredstev naredili čim več in poskušali dobiti še kaj denarja.

"Bevk ima za seboj nekaj kilometrine"

Listo petih ministrskih kandidatov je, kot rečeno, včeraj soglasno podprl tudi izvršni odbor stranke LDS. Kot je po seji povedal generalni sekretar LDS Uroš Petohleb, so potrdili oba kandidata iz njihovih vrst, in sicer Tomaža Orešiča ter Branka Janca, pripomb pa niso imeli niti na preostale kandidate.

Da bo stranka podprla Pahorjeve kandidate, je bilo znano sicer že pred samo sejo. "Glede na to, da je listo kandidatov predlagal mandatar vlade, ki jo podpiramo, široke izbire nimamo. V tej državi mora nekdo opravljati tekoče posle, ne pa samo odstopati," je bil pred sejo jasen vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, ki ni kazal razočaranja, da se njegov strankarski kolega Jožef Školč ne poteguje več za kulturno ministrstvo. Na vprašanje, ali je zadovoljen s Pahorjevo odločitvijo, ki naj bi za ta resor predlagal poslanca SD Sama Bevka, pa je odgovoril: "Najprej moramo prisluhniti njegovi predstavitvi. Je človek, ki ima za seboj nekaj kilometrine, na tem področju pa je nekaj že naredil."