Glavni namen predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je ureditev nekaterih področij veljavnega zakona, s katerim bi uredili nejasnosti, polemike in tudi napetosti med predstavniki humanitarnih in invalidskih organizacij, je dejal vodja poslanske skupine Zares Franco Juri. Pri teh spremembah so predlagatelji po njegovih besedah izhajali iz ugotovitev Računskega sodišča in nekaterih drugih kvalificiranih institucij, ki so že od leta 2001 do zadnjega poročila ugotavljale pomanjkljivosti, ki so izhajale iz sistemskih nerešenih vprašanj.

Po besedah Jurija je veljavni zakon treba spremeniti tako, da bo zagotavljal transparentnost, namensko porabo sredstev in da bo preprečeval konflikt interesov. Treba je uravnotežiti sestavo sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), tako da bodo v njem enakopravno zastopane invalidske in humanitarne organizacije in da bo navzočnost predstavnikov vlade "nekakšna garancija korektnega delovanja znotraj Fiha". Poudarek je tudi na tretjem členu, s katerim se zagotavlja namenska poraba sredstev, namenjenih razvoju posebnih programov invalidskih in humanitarnih organizacij in nabavi osnovnih sredstev za te organizacije, je dejal Juri.

"Invalidske in humanitarne organizacije bodo ohranile svojo avtonomijo. Ne gre za to, da bi se država, vlada ali politika vmešavale v delovanje Fiha," je še poudaril. Večino v svetu Fiha tako po njegovih besedah še vedno ohranjajo invalidske in humanitarne organizacije.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je podrobneje predstavila razloge za predlog novega zakona. Med drugim je izpostavila evalvacijsko poročilo učinkovitosti, ki ga je naročil Fiho in katere rezultati kažejo, da velik delež prejemnikov sredstev opozarja na netransparentnost delovanja Fiha. Močan povod je bil tudi v neposredni pobudi humanitarnih organizacij, ki so sedaj v podrejenem položaju v svetu Fiha, kljub temu, da je humanitarnih organizacij več kot invalidskih, je pojasnila.

Poslanec SNS Bogdan Barovič pa je dejal, da naj bi bil zakon obravnavan po skrajšanem postopku in da imajo tako organizacije kot vlada še možnost vplivanja na besedilo novele.