Ljudje so vas masovno spoznali, ko ste se borili za vračilo denarja, ki so ga elektro podjetja v Sloveniji preveč zaračunala odjemalcem. Kaj vas žene v take projekte?

Slovenija je tudi moja država in imam pravico povedat, kaj si o njej mislim. In bom povedal. Bolj kot me odrivajo stran in name lepijo nalepke, me poskušajo diskvalificirat, bolj v meni vre. Sem šolan ekonomist, imam dolžnost, da stvari, ki sem se jih naučil, in poglede, ki sem jih izoblikoval, pa tudi analize, ki jih naredim, povem. In nič drugega kot to. Ne postavljam se v neko gigantsko pozicijo, ampak sem soodgovoren kot eden izmed dveh milijonov. To se mi zdi prav.

Kdo so vaši potencialni nasprotniki?

Ignoranti, paraziti, lopovi, lažnjivci, politikanti, aferaši. To so ljudje, ki jih ne morem. Ne prenesem intelektualnih debat nekoga, ki je intelektualno nepošten, laže, si izmišljuje, pa čeprav je treniran akademik. Ne prenesem gospodarstvenika, ki ubija svojo konkurenco in s politikanstvom dobiva rente na trgu. Ne prenesem politika, ki je v politiki zato, da izplača svoje kredite. Takšnih ljudi ne maram. Vseeno mi je za barve teh ljudi. Ne verjamem v barve. Politične barve, da se razumemo. Goljufije in laži, to je tisto, česar človek ne more prenesti.

Po vseh vaših akcijah, kdo bi lahko še bil na udaru? 

Stanje je tako strašljivo, da je lahko na udaru vsega boga. Videl sem, da je na udaru Simobil. Ljudje so se organizirali, ker je Simobil uvedel neke račune in dobro tolčejo po njih. V bistvu tako dobro, da ni potrebe, da bi se še kdo odločil za akcijo. To je tisto, kar navdušuje. In tudi take drobne zgodbe so, da tolčejo po dimnikarjih in ostalih karteljaših. Klasični karteljaši so na primer tudi notarji, zdravniška zbornica, farmacevti so tudi ena posebna zgodba, prav tako lekarnarji. V prihodnosti ne izključujem še kakšne večje akcije z naše strani.

Kaj imate od tega?

Mislim, da tako mora biti. To je moj svet, moram povedati, kaj si mislim. Razumem pa tudi, da me stalno sprašujejo, kaj imam od tega. V Sloveniji je bilo običajno, da si v civilni družbi postal pomemben in si šel v politiko. Jaz sem dokazal, da si lahko v civilni družbi tudi brez tega. Moje stališče je, da mora biti civilna družba klošarska. Klošarska v smislu, da ne zahteva ničesar, če hoče biti kredibilna. Mora biti pa prekleto pametna. 

Vam laska biti v soju žarometov?

Lagal bi, če bi rekel, da to ne daje svojevrstnega adrenalina.  Ampak ni to samo sebi namen. Ne vem, mogoče je opazno, da so periode, ko se iz medijev popolnoma umaknem, ker se mi zdi, da morem tja priti samo, ko imam za povedati kaj tehtnega. Sicer to postaja že nehigienično. Moje delo je vseeno v učilnicah, moje življenje pa pri družini. Ostalo so pa zgodbe, ki so nerealne. Videl sem toliko ljudi, ki se jim je odpulilo od soja žarometov, da te napake res ne gre ponavljati.

Ste hiperaktivni?

Jaz mislim, da nisem hiperaktiven, lahko bi še več naredil. Imam celo demona, ki mi pravi, da stalno premalo delam.  Dostikrat se kdo začudi, kako, ampak mene neke stvari sproščajo. Recimo, zdaj je pred izdajo moja knjiga, šeststo strani matematične ekonomije, ki je nastala v zadnjih desetih mesecih, poleg vsega ostalega. Ampak to so moji hobiji.

Delo in hobi hkrati?

Ja, nekdo na primer rešuje križanke, jaz pa pišem knjigo, mene to sprošča. Nekdo gre teč na Golovec, jaz izpeljem akcijo. Tistega, ki je šel na Golovec, se ne šliši, moje lajanje pa. To ne pomeni, da sem jaz kaj manj običajen. Po svoje sem zelo običajen, pa še malo dolgočasen povrhu.

Kakšen je potemtakem vaš odnos do politike?

Sem zaničevalec politike. Sploh slovenske. S tem, da iskreno priznam, da v vsaki stranki vidim kakšnega človeka, ki je v redu, s katerim se da pogovarjat, je normalen in srčen, dober, pošten. Ampak ne pridejo na površje, jih je premalo. Na splošno pa je ta politika, no, sranje. In čas je, da se zamenja. Ali naj se zamenja preko zunanjega faktorja ali naj se politika sama prestrukturira. Naj dojamejo, da so se časi spremenili, da ne moremo živeti od tega, da premetavamo afere.

Še vedno trdite, da politika za vas ne pride v poštev?

Ne, ne pride.

So ljudje sicer pripravljeni na nekaj novega?

Slovenci hočejo ali levo ali desno, čeprav vsi govorijo, da je to narobe. Očitno zaenkrat ni tako močnega prostora, da bi nastalo karkoli vmes. Civilna družba še ni zrela do te mere, niti volivci še ne zahtevajo tega. Zaenkrat so samo nezadovoljni. Politiki je treba poslati signal, da tako dalje več ne gre. Je čisto vseeno, ali si levi ali desni. Drži tistega, ki si ga izbral in ga kritiziraj. Ni dovolj, da si danes za Pahorja zato, ker nisi za Janšo. Ne. Če si za Pahorja, če si res zanj, pojdi tja, bodi aktiven v stranki, povej kaj hočeš. Če si za Janšo ni dovolj, da si za njega samo zato, ker si proti Kučanu. Če si res s srcem za Janšo, naredi najboljše možno za stranko, in kar je najboljše za tvoje otroke in državo. To je dejanska podpora političnim izbrancem. Da si do njih kritičen in zahtevaš odgovore, ne da slepo pristajaš. Kdor slepo pristaja naredi kult oziroma religijo.

Na naslednjih parlamentarnih volitvah se Janši obeta zmaga. Je to po vašem dobro ali slabo?

Boljše je s tega vidika, ker moramo slabo vlado kaznovat s tem, da pride nova. Jaz upam, da bodo SDS-ovci razumeli, da znajo zmagati samo zato, ker je bil Pahor slab. Kar pomeni, da se morajo oni izkazati za bistveno boljše. Vlada naj se ne vtika v življenja ljudi, naj ne intervenira na trgu, ne favorizira podjetij. Kaj točno bo, ne vem. Ali sem skeptičen? Sem. Zakaj? Ne zaradi Janeza Janše, ampak zaradi tega, ker je politika v Sloveniji takšna, kakršna je. To bo težak mandat, brez skrbi, čeprav je jedro krize že mimo, ampak od njega bo odvisno, ali se bomo pobrali v desetih letih ali se bomo pobrali v dvajsetih letih. SDS se lahko veseli, da bo levica doživela hud poraz, enako pa lahko kasneje doživijo tudi oni.

Kaj je zdaj s pobudo Resetirajmo Slovenijo?

Očitno bodo predčasne volitve. Meni se zdi vse skupaj smešno. Ko smo prišli s tem ven, smo zahtevali enako kot predsednik države Danilo Türk, se pravi predčasne volitve. Rekli so nam, da smo politična akcija, nihče pa ni tega rekel predsedniku države. Zdaj vsi govorijo u tem. Tudi tisti, ki so nam očitali, da s tem delamo reklamo za Janeza Janšo. Očitno te dni tudi Pahor dela reklamo za Janeza Janšo. Naša poanta je bila: Slaba vlada se mora zamenjat zato, da bodo vse naslednje vlade vedele, da so zamenljive. Resetatorji se dobimo takrat, ko imamo kaj za povedat. Nismo debatni krožek, kaj šele kakšni politični kljukci. Marsikdo od nas je, logično, politično aktiven, marsikdo ni. Smo z vseh vetrov. 

Kako je v Sloveniji poskrbljeno za mlade?

Zelo slabo, ker se znanje v tej državi ne ceni. Popolnoma vseeno je, kaj si se naučil, kaj znaš delat. Ker državo obvladujejo mreže, politične in gospodarske povezave, je za mladega, izobraženega človeka to pekel, ki ga sili, da živi s tisoč evri v najemniškem stanovanju brez premoženja. Pripelje ga do tega, da se vpraša, zakaj je v življenju tako veliko delal, če pa ima plačo malenkost višjo, kot nekdo, ki se je odločil, da se s šolo ne bo ukvarjal ali pa v celoti dela na črno. Slovenija je z eno nogo v 21. stoletju, z drugo pa v 19. S tisto nogo, ki je v 21. stoletju, zelo šepa.

Popolnoma nemogoče je, da smo prišli v tak sistem, da če greš samo pet kilometrov čez mejo v Avstrijo, je fizični delavec plačan tisoč evrov neto. To je toliko, kolikor znaša plača asistenta na fakulteti v Sloveniji. Nekam narobe je to. Dvajset let je že te tranzicije, ni več izgovorov.

Pred časom ste mladim svetovali, naj se iz Slovenije izselijo. Kaj naj naredijo, da se jim ne bo treba?

Naj gredo študirat, pridejo nazaj in spremenijo sistem. Naj nihče ne pričakuje, da bo to nekdo spremenil, niti Rado Pezdir tega ne bo spremenil. Ljudje se morajo odločiti ali je to naša država in se bomo zanjo trudili ali pa pojdimo iz nje. Razpustimo državo, prodajmo jo nekomu. Tako se ne moremo obnašat, da bo nekdo že nekaj "zrihtal". Ne bo. Zrihtaj sam ali pa se poberi.

Kako in kje se Rado Pezdir sprosti od vseh teh težkih tem?

Meni je pisanje in računanje to, kar so ostalim križanke. Jaz uživam v reševanju matematičnih problemov, apliciram jih v ekonomiji. Čim bolj zahtevna matematika je, tem boljša igrica je to zame. To mi je super. Drugače pa doma z družino. Zelo rad sem doma z družino. Seveda grem tudi po bifejih in se pogovarjam z družbo, to je moja sprostitev. Sem "kafanski" človek.

Vas sprošča tudi kakšna glasba, pa tudi če je to v avtomobilu?

Metal glasba. Najraje imam black metal, že od svojega 13. leta. Tudi star trash metal iz 80. mi je dober, pa južnoameriški death metal, heavy metal ... Všeč mi je tudi rock. Nick Cave, Velvet Underground. Vse, tudi Gibonija poslušam, Giboni je bil včasih metalec. Najraje imam metal, poslušam pa vse, kar mi je všeč. Zmelkoow (njihovo glasbo se je slišalo v ozadju na radiu, op.p.) so mi recimo carji, to so legende.