Vodstvo brezplačnika je zaposlenim po vsej Sloveniji pošiljalo SMS-sporočila in elektronska sporočila, da jih bo prišel iskat taksi in v Ljubljano odpeljal na sestanek. Uprava je organizirala petminutne sestanke, na katerih so zaposlene pričakali predstavnik kadrovske službe, odgovorni urednik in predsednik Žurnalove uprave Goran Novković ter član uprave Žurnalovega lastnika Styrie AG. Redno zaposleni delavci so se po besedah naših virov lahko odločili za eno od dveh možnosti: ali podpišejo sporazumno prekinitev delovnega razmerja in prejmejo štiri- do petkratnik plače ali pa dobijo izredno odpoved delovnega razmerja zaradi ukinitve delovnega mesta. Odpuščeni honorarni sodelavci pa bodo septembra kot neke vrste odpravnino dobili še en honorar v višini povprečja treh najvišjih izplačil v letošnjem letu.

Ukinitev regionalnih izdaj in odpuščanja

Prestrukturiranje predvideva ukinitev petih regionalnih izdaj, spremembe pri distribuciji, brez dela je ostalo dvanajst redno zaposlenih. Neuradno naj bi na cesto šlo še enkrat toliko honorarnih sodelavcev. Tudi sicer so bistveno zmanjšali proračun za honorarne sodelavce. Od danes bosta tako izhajala le še ena izdaja Žurnala 24 in Žurnala za vso Slovenijo.

Lani je družba Žurnal media po besedah Novkovića imela za 5,8 milijona evrov izgube, letos pa bi brez odpuščanj in ob pet- do desetodstotnem povečanju prihodkov ta znašala 4,8 milijona evrov. Te številke smo želeli preveriti tudi sami, a za leto 2010 družba še ni javno objavila poslovnega poročila. V letu 2009 pa so po podatkih Ajpesa pridelali 6,4 milijona evrov izgube.

Če reza ne bi bilo, je pojasnil Novković, bi bila pod vprašajem usoda celotnega časnika. "Čeprav smo v preteklosti že opravili določene spremembe, ki so zmanjšale negativne učinke gospodarske krize, poslovni rezultati druge polovice 2010 in prvih šestih mesecev letošnjega leta kažejo, da še vedno ne dosegamo zastavljenih finančnih načrtov," je dodal. Lastnik, avstrijska družba Styria AG, ki je mimogrede tudi četrtinski lastnik družbe Dnevnik, d.d., naj bi zahteval, da se do leta 2013 izkopljejo iz rdečih številk. Člana uprave Styrie Klausa Schweighoferja smo zaprosili za komentar trenutnega dogajanja na Žurnalu, vendar mu ga do zaključka redakcije zaradi preobilice sestankov ni uspelo posredovati.

Novković je hkrati prepričan, da bodo ukrepi prestrukturiranja omogočili, da podjetje postane dobičkonosno. A naši viri znotraj Žurnala včeraj niso zveneli tako optimistično. Povedali so nam, da zaradi negativne publicitete okoli odpuščanj pričakujejo velik osip oglaševalcev.

Novinarji v šoku, vzdušje depresivno

Vzdušje v redakciji Žurnala je bilo po včerajšnji novici o množičnih odpuščanjih depresivno, novinarji so bili v šoku, saj je informacija kljub že dalj časa znanemu slabemu finančnemu stanju v družbi prišla kot presenečenje. Po besedah namestnika odgovornega urednika Mateja Koširja bo na Žurnalu media ostalo še približno 60 zaposlenih in peščica honorarnih sodelavcev.