Najemnine stanovanj v Ljubljani so po izračunih Slonepa vrhunec dosegle leta 2008 (najvišje so bile decembra tega leta). Tedaj so se v oglasih na letni ravni okrepile za skoraj 12 odstotkov, natančnega vzroka za rast pa stroka ne pozna.

Ker niso mogli prodati, oddajajo

"Predpostavljamo, da se je veliko lastnikov stanovanj, ki so želeli stanovanja prodati, pa jih zaradi razmer na trgu niso mogli, odločilo za oddajanje. Ker so precenili razmere na najemnem trgu, so postavljali previsoke najemnine," ugotavljajo na nepremičninskem portalu. "Na to kaže močno povečana ponudba stanovanj, saj se je v obdobju od marca 2008 do marca 2009 število ponujenih stanovanj povečalo za več kot 200 odstotkov," dodajajo.

Nova ponudba, pa čeprav z višjimi najemninami, je po Puschnerjevih besedah porušila ravnotežje med ponudbo in povpraševanjem. Ponudniki predragih stanovanj niso uspeli oddati in so začeli najemnine zniževati. Leta 2009 so najemnine zabeležile 15,2-odstoten padec, padanje pa se je nadaljevalo tudi v prvi polovici lanskega leta, a se je nato ta trend obrnil. Lani so se najemnine v prestolnici v primerjavi z letom poprej kljub temu znižale za 9,8 odstotka.

V prvi polovici letošnjega leta so najemnine znova padle. Ponudba stanovanj je namreč še vedno velika, kar pomeni, da povpraševanje še vedno ne dosega ponudbe, to pa ima za posledico zniževanje najemnin, je navedel urednik Slonepa.

Višina najemnine odvisna predvsem od lokacije in ohranjenosti stanovanja

V letošnjem drugem četrtletju se je povprečna oglaševana najemnina stanovanj v Ljubljani znižala za 1,8 odstotka. Za najemnino za sobo je bilo treba junija v povprečju odšteti 198 evrov, za garsonjero 383 evrov, za enosobno stanovanje 423 evrov, za dvosobno 594 evrov, za trisobno 921 evrov, za štirisobno 1308 evrov, za pet- in večsobno stanovanje pa 2131 evrov.

Kot je dejal sogovornik, je sicer višina najemnine odvisna predvsem od lokacije in ohranjenosti stanovanja.

Na vprašanje, kako je z višinami najemnin drugod po Sloveniji, Puschner ni mogel odgovoriti, saj imajo podatke le za Ljubljano, povedal pa je, da so stanovanja sicer najdražja v prestolnici in v južnoprimorski regiji, najcenejša pa na Koroškem, v Zasavju, Posavju in Pomurju. "Cene padajo z oddaljenostjo od večjih mest," je izpostavil.

Napovedi ni mogoče dajati

V zvezi s prihodnjimi trendi je opozoril, da se bo padanje najemnin počasi ustavilo in da bo sledilo obdobje nihanja. "Napovedati, kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče, po vsej verjetnosti pa takrat, ko se bodo tudi na prodajnem trgu razmere spremenile," je še poudaril.

Tako kot najemnine za stanovanja od izbruha gospodarske in finančne krize počasi navzdol drsijo tudi najemnine za pisarniške poslovne prostore v prestolnici, je pojasnil Puschner.

"Za najem se med drugimi odločajo podjetja, ki jim je pomembna prilagodljivost. V času gospodarske rasti je bilo povpraševanje po pisarniških prostorih veliko, saj so številna podjetja širila dejavnost, z nastopom krize pa so bila prisiljena v krčenje dejavnosti. Posledično se je zmanjšalo povpraševanje, na trgu pa se je ponudba povečala. To pa je začelo siliti najemnine navzdol," je dodal.

Po izračunih Slonepa je oglaševana najemnina za kvadratni meter pisarniškega prostora v Ljubljani junija v povprečju znašala 11 evrov, za kvadratni meter trgovine 16 evrov, za kvadratni meter gostinskega lokala pa 14 evrov. Marca letos je povprečna oglaševana cena za pisarno znašala 1910 evrov, za trgovino 2253 evrov, za gostinski lokal pa 2447 evrov.

Lokacija, parkirno mestor, opremljenost

Po Puschnerjevih besedah je višina najemnine odvisna predvsem od lokacije, števila zagotovljenih parkirnih mest, starosti in opremljenosti stavbe.

O višini najemnin drugod po Sloveniji sogovornik ni imel podatkov, je pa prepričan, da so najbolj krepke v Ljubljani oz. tam, kjer je največ povpraševanja, "to pa so gospodarska središča".

"Dokler ne bo gospodarske rasti, ni pričakovati, da bi se najemnine začele dvigovati. Pričakovati pa je, da se bo povečal razkorak med najemninami kakovostnih poslovnih prostorov na dobrih lokacijah in tistimi, ki so slabše kakovosti in na slabših lokacijah," je sklenil.