Poslanec je v vprašanju, ki ga je naslovil na ministra za zdravje Dorjana Marušiča, ministra za finance Franca Križaniča in ministra gospodarstvo Mitjo Gasparija, spomnil na predlog o novem davku oziroma trošarinah na nezdravo hrano, s katerim naj bi vlada vzpostavila spodbudno okolje za razvoj zdravih prehranjevalnih navad.

Meni, da prehranjevalne navade niso odvisne samo od želja posameznika, temveč tudi od njegovega finančnega položaja. "Zaradi neodgovornega in neustreznega upravljanja države pod sedanjo vlado pa se število socialno ogroženih zelo povečuje, kar pomeni tudi spremembo njihovih prehranjevalnih navad. Gre izključno za preživetje," je prepričan poslanec.

Uvedba novih davkov na nezdravo hrano je sicer na prvi pogled všečna, vendar pa po njegovem prepričanju pomeni za nekatere še dodatno poslabšanje že tako slabega socialnega položaja.

Zato pristojne ministre sprašuje, kdo in na osnovi katerih meril bo določal, katera hrana je nezdrava in bo dodatno obdavčena. Hkrati ga zanima, ali bo zdrava hrana deležna nižjih davkov, da bo postala bolj dostopna tudi socialno ogroženim. "V primeru, da davčnih oz. finančnih olajšav za t.i. zdravo hrano ne bi bilo, je treba pritrditi tistim, ki menijo, da gre izključno za polnjenje državnega proračuna na račun nižjih slojev," še sklene poslanec.