Janšev odvetnik Franci Matoz je za STA dejal, da uradno z odločitvijo tožilstva še ni bil seznanjen. Kot je dejal, pa nad odločitvijo ni presenečen, saj "očitno pri nas velja načelo, da vrana vrani ne izkljuje oči". Napovedal je, da bodo v vsakem primeru nadaljevali pregon zoper tožilko in vložili obtožni predlog kot subsidiarni tožilci. V SDS pa zadeve ne komentirajo.

Janez Janša je kazensko ovadbo vložil 13. junija letos. Tožilka je po besedah Janševega odvetnika Francija Matoza v obtožnem predlogu kot ključni dokaz, da naj bi bil Janša utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja, navajala elektronsko sporočilo, ki naj bi ga 8. septembra 2005 dunajskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Črnkovič.

V njem naj bi se mu Črnkovič zahvaljeval, da želi sodelovati z družbo Rotis in da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer še delajo, šele potem, ko bodo od njega prejeli pozitivno odločitev, pa bodo lahko sprejeli nadaljnje korake.

Vendar pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, kot to navaja tožilka v obtožnem predlogu, je na junijski novinarski konferenci pojasnil Matoz. To je po njegovih besedah razvidno iz uradnega zaznamka o pregledu Črnkovičevih računalnikov. S tem, da je Zobec Hrastarjeva zapisala, da je bilo sporočilo poslano Patrii, je po Matozovi oceni priredila dokaze.

Tožilka Zobec Hrastarjeva je namreč avgusta lani vložila obtožne predloge proti Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Tožilstvo je Janši sprva očitalo poskus sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, nato pa pa kaznivo dejanje prekvalificiralo v sprejemanje daril. Sojenje v zadevi Patria se bo predvidoma začelo jeseni.

Sicer pa je avstrijsko tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, prva na seznamu sta Riedl in Walter Wolf. Obema očitajo vpletenost v podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu. V SDS so na to danes odgovorili, da ni bil s strani stranke nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s Patrio. SDS se ni niti kakor koli vpletala v izvedbo nakupa patrij, trdijo.

Nedavno pa je Zobec Hrastarjeva napovedala, da po sodnih počitnicah zapušča tožilske vrste. Kot je pojasnila, ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.