TV Slovenija je namreč pridobila obtožnico, ki jo je avstrijsko tožilstvo na Dunaju nedavno vložilo zoper glavne osumljence afere Patria v Avstriji. Prvoobtoženi je dunajski posrednik Patrie Wolfgang Riedl, drugoobtoženi pa podjetnik Walter Wolf. Medtem ko Wolfu očitajo sodelovanje v kriminalni združbi, so očitki na račun Riedla precej obširnejši in segajo od utaje davkov in industrijske špionaže, pa vse do vodenja kriminalne združbe in podkupovanja.

Avstrijsko tožilstvo trdi, da je Patria februarja 2007 Riedlu nakazala 3,6 milijona evrov. Že naslednji dan je Riedl del te vsote nakazal poslovnemu partnerju Wolfu. Zapletlo se je na banki, saj je ta posumila, da gre za pranje denarja in s prijavo policiji sprožila preiskavo. Ko sta se Wolf in Riedl odpravila po ta denar, ga jima ni izplačala. Wolf je zato 2,3 milijona evrov vrnil Riedlu, poroča TV Slovenija.

Ne vedoč za policijsko preiskavo, sta Wolf in Riedl nadaljevala z nakazili. Od 2,3 milijona vrnjenih evrov je Riedl dvignil 300.000 evrov, od teh je 100.000 dal nazaj Wolfu, 200.000 pa shranil za tajskega poslovnega partnerja Apichata Sirithaporna.

Preostala dva milijona sta romala na račun Wolfovega podjetja v Liechtensteinu. Družba ICB je nato 700.000 evrov nakazala na avstrijski račun že omenjenega Tajca, vendar ga ta ni dvignil sam, temveč je za to pooblastil Riedla.

Riedl je na zaslišanju zatrdil, da je 13. februarja 2007 Apichatu na dunajskem letališču izročil 900.000 evrov, to pa je Apichat preiskovalcem zanikal.

Dunajsko tožilstvo zato sumi, da je kovček z 900.000 evri Riedl odnesel v Slovenijo in jih izročil Jožetu Zagožnu. Ta je za TV Slovenija zatrdil, da mu Riedl nikoli ni obljubil, ponudil ali izročil kakršnega koli denarja. V času, ko naj bi mu Riedl izročil denar, pa naj bi bil, kot zatrjuje, v Avstraliji. Tudi Riedl je zanikal, da bi se 15. februarja srečal z Zagožnom. Ob tem je zatrdil, da tudi sicer Zagožnu ni nikdar ponujal ali dajal denarja.