Nekateri so dobili odlične službe v javno-gospodarskem aparatu občine, drugim pa zmore pomagati tudi z občinskim premoženjem. Med tistimi, ki uživajo županovo naklonjenost, je ženska, ki o sebi trdi, da zmore napovedovati prihodnost. Njej je občinski stanovanjski sklad lani kupil stanovanje, zanj plačal 146.000 evrov in ji ga nato dal v službeni neprofitni najem.

Vprašanje, zakaj je Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) kupil stanovanje in dva pripadajoča parkirna prostora na Ulici heroja Nandeta 50, je na nedavni seji mestnega sveta postavil svetnik Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj). Mestni svet je tedaj obravnaval revizijsko poročilo sklada za leto 2010. V tem poročilu je na kratko zabeležena informacija o nakupu omenjenega stanovanja.

Jasnovidka, pomembna za Maribor

Zadovoljivih pojasnil Auer ni prejel. Tudi tega, kdo je najemnik, mu pristojni niso razkrili. Mu je pa Kangler odvrnil, da je zelo vesel, če lahko komur koli, ki je pomemben za razvoj športa, kulture, gospodarstva in družbenega dogajanja v tem mestu, ponudi službeno stanovanje, da ostane v Mariboru.

Bolj natančen odgovorov si je po seji prizadeval pridobiti Dnevnik in je na stanovanjski sklad poslal vprašanja o tem, kdaj so kupili to 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje, po kakšnem postopku in ali je bil za najem opravljen razpis. Vprašali smo tudi, kdo je najemnik. V skladu, v katerem je direktorica Kanglerjeva mestna svetnica Tanja Vindiš Furman, so potrebovali teden dni, da so nam odgovorili.

"Zaradi potrebe po službenih najemnih stanovanjih, ki bi zadostili kriterijem, smo na trgu pridobili ugodno ponudbo za navedeno stanovanje," so zapisali v odgovoru. Stanovanje št. 13 na Ulici heroja Nandeta 50 je sklad kupil 14. aprila 2010. Razpis za oddajo treh službenih stanovanj v najem so objavili dva meseca kasneje. Prijavili so se štirje prosilci.

"Na podlagi med ustanoviteljicami usklajenega predloga dodelitve stanovanja, ki ga je 24. junija 2010 pripravil župan, je bilo omenjeno stanovanje s parkirnima prostoroma z odločbo 28. junija 2010 oddano Karin Ježovita, članici Sveta invalidov kot posvetovalnega telesa župana Mestne občine Maribor."

Fantomska članica sveta invalidov

Iz odgovora sklepamo, da naj bi bilo to članstvo odločilen argument, zaradi katerega je Karin Ježovita občinski sklad kupil in dodelil stanovanje. Čeprav iz uradno dostopne dokumentacije ni nikjer razvidno, da bi bila Ježovita sploh članica Sveta invalidov, niti se njeno ime ne pojavi v nobenem izmed objavljenih zapisnikov sej. Iz kabineta župana so nam sporočili, da jo je Kangler v Svet invalidov imenoval junija lani. Torej v tistem mesecu, ko ji je dodelil službeno stanovanje.

Odločilen razlog, zaradi katerega sme ta gospa bivati v občinskem stanovanju, je bržkone drugačen. Bolj je verjetno, da je Ježovita "pomembna za Maribor" zaradi poslovne dejavnosti, ki jo je registrirala v občinskem stanovanju.

Gospa je namreč širši javnosti znana kot vedeževalka Karin. Če je res, kar trdi gospa Karin, bi morala že dolgo pred lanskim junijem vedeti, da ji bo Kanglerjev občinski aparat kupil stanovanje in ji ga dal v cenovno zelo ugoden najem. "Imam zelo dobro tretje oko, imam sposobnost videnja in predvidevam dogodke vnaprej," je namreč vedeževalka Karin zapisala na svoji spletni strani.

O sposobnostih gospe Karin, ki je nekaj mesecev po podelitvi službenega stanovanja postala redna obiskovalka županove predvolilne pisarne, se je prepričal tudi Kangler. Lansko jesen mu je namreč napovedala, da bo s tekmeci pometel že v prvem krogu županskih volitev. Jasnovidna uporabnica občinskega službenega stanovanja z dvema parkirnima prostoroma, za katero je občinski sklad odštel 146.000 evrov, se - kot je znano - ni zmotila.