Kot je pojasnil generalni direktor Lafarge Cementa Janusz Miluch, so v ponedeljek prejeli odločbo Agencije RS za okolje (Arso), s katero je agencija zavrnila opredelitev trboveljske cementarne kot obstoječe naprave, medtem ko je družba leta 2009 okoljsko IPPC-dovoljenje prejela prav na tej podlagi.

Lafarge Cement odločitev Arsa za odvzem okoljskega dovoljenja zavrača, saj da ne gre za vsebinske nepravilnosti, temveč za rezultat različnih interpretacij zakonodaje s strani upravnih organov in sodstva.

Odločitev Arsa v resnici pomeni, da je Lafarge Cement žrtev sistemske neurejenosti in ni deležen enake obravnave s strani pristojnih institucij kot ostali IPPC-zavezanci, je prepričan Miluch.

Milivoj Radak, ki v družbi skrbi za pravne zadeve, je ob tem dejal, da odločitev agencije razumejo kot poskus biti všečen javnosti in nekaterim krogom, ki se opredeljujejo kot borci za okolje. S tem je namignil na vodjo okoljevarstvenega društva Eko krog Uroša Macerla, ki je sprožil sodne postopke zoper izdajo IPPC-dovoljenja Lafarge Cementu.

Miluch in Radak sta danes napovedala, da bodo v podjetju za zaščito svojih interesov sprožili ustrezne pravne postopke, korporacija Lafarge pa bo razmislila tudi o odškodninski tožbi proti pristojnim organom zaradi poslovne škode, ki ji je bila in ji bo povzročena z zadnjo odločbo Arsa.

Miluch je ob tem poudaril, da je Lafarge Cement od leta 2002 izvedel za več kot 32 milijonov evrov naložb, ki so večinoma vezane prav na zmanjševanje vpliva tovarne na okolje. Radak je o tem zatrdil, da izpolnjujejo vse zakonske zahteve, povezane z emisijami oz. imisijami.

Od leta 2004 so za več kot 97 odstotkov znižali emisije žveplovega dioksida, za več kot 60 odstotkov emisije dušikovih oksidov in za 50 odstotkov emisije prahu, je naštel prvi mož cementarne.

Odločitev agencije sicer v praksi pomeni, da družba ne sme uporabljati alternativnih goriv, katerih uporaba skupaj s klasičnimi gorivi po mnenju predstavnikov cementarne omogoča zmanjševanje vplivov na okolje. Pri tem po njihovih pojasnilih ne gre za klasičen sosežig odpadkov, ampak za sosežig posebej predelanih odpadkov.

V Lafarge Cementu so danes predstavili tudi poslovne rezultate družbe v lanskem letu. Kot so pojasnili, sta tako celotna skupina Lafarge kot trboveljska cementarna v preteklem letu čutili posledice močnega krčenja gradbenih investicij v javnem in zasebnem sektorju. Prodaja cementa je s 602.000 ton leta 2008 lani upadla na 303.000 ton, družba pa zmanjšanje gradbenega trga, in sicer petodstotno, pričakuje tudi za letošnje leto.

Podjetje je na na izzive krize po pojasnilu Milucha odgovorilo predvsem z optimizacijo delovnih procesov, pomemben delež k premagovanju njenih posledic pa naj bi prispevala tudi uporaba alternativnih goriv, saj so stroški fosilni goriv v zadnjem letu zrasli za 57 odstotkov.

Martin Koprivc, ki v cementarni skrbi za ekologijo, je v kontekstu poslovanja izpostavil še, da družba predstavlja pomembnega partnerja lokalnemu gospodarstvu v Zasavju. V zadnjih treh letih je po njegovih besedah sodelovala s 93 podjetji iz Trbovelj, pri čemer je promet znašal 19,48 milijona evrov. V zadnjih petih letih pa je promet z zasavskimi podjetji dosegel 41,125 milijona evrov.

Poleg tega je Koprivc spomnil še, da je Lafarge Cement med letoma 2004 in 2009 ustvaril dobiček, od katerega je v državni proračun prispevalo za 9,855 milijona evrov davka.