Kot je na današnji novinarski konferenci sicer pojasnila Franca, so pripravili široko in odprto listo, saj 20 odstotkov kandidatov na njej ni članov stranke.

Podpredsednica SLS pa je bila kritična ne le do po njenem nesorazmernega razvoja občine, pač pa je ugotavljala, da sta gospodarstvo nasploh in še posebej obrt v zatonu. Zato v programu pred lokalnimi volitvami 10. julija dajejo poudarek izgradnji logističnega centra, ki bo pomagal glavnima gospodarskima akterjema v občini, Luki Koper in Intereuropi, ter spodbujanju obrtništva.

Priložnost Kopra vidi Franca tudi v turizmu, ki pa naj se prav tako poveže s podeželjem in razvojem bolj raznovrstne ponudbe na tem področju.

Med drugim se bo koprski SLS zavzemal tudi za "zeleno" oziroma energetsko učinkovito občino, ki bo imela tudi posluh za starejše. V tem smislu predlagajo gradnjo manjšega doma za upokojence tudi na podeželju.

Od konkretnih projektov je Franca omenila še gradnjo študentskega kampusa, ugodnosti za krajane starega mestnega jedra, ki naj preprečijo izumiranje starega mesta, spodbujanje naseljevanja mladih družin na podeželju ter gradnjo novih vrtcev. Poleg tega bi z razpisom javnih del lahko dosegli novih 150 zaposlitev, je še navedla županska kandidatka.

Občinsko upravo, ki sicer ni slaba, bi bilo mogoče poleg tega še bolj približati občanom, Koper pa naj bo odprt tudi do sosedov na tej in drugi strani meje, je še poudarila Franca.

Franco je podprl tudi podpredsednik SLS, poslanec in župan Krškega Franc Bogovič. Po njegovem mnenju je Koper eno od "sidrišč" razvoja države, zato je toliko bolj pomembno, kdo bo v prihodnje vodil občino in kakšne ideje se v njej razvijajo.

Kot je dodal Bogovič, "mesto brez podeželja ni mesto," tudi sam pa vidi neizkoriščene možnosti razvoja v koprskem podeželju.