Židan in ministrica za gospodarstvo Darja Radić sta se danes seznanila, kako napreduje delo posebne delovne skupine, katere cilj je urediti razmerja v prehranski verigi. "V tem trenutku ima prednost to, da pridemo do kodeksa, kakor v nekaterih drugih državah, ki bo stanje v verigi uravnotežil," je dejal Židan. Sestanek je bil po oceni ministrov uspešen. "Seznanili so naju, da obstaja do neke mere realen načrt, da se kodeks podpiše do sejma v Gornji Radgoni," je povedal Židan. Odprtih sicer ostaja še nekaj vprašanj, zato bo v prihodnjih dveh mesecih po njegovih besedah potrebnega še veliko dela.

Radićeva je dodala, da bo nekatera področja verjetno težko urediti. "Nekateri si tudi predstavljajo ta kodeks preveč operativno - kot neko pogodbeno zavezo," je povedala. Današnji sestanek je prispeval k temu, da so deležniki obnovili definicijo kodeksa - gre za dogovor o osnovnih pravilih obnašanja, ki naj bi jih vsi podpisniki upoštevali, je pojasnila.

Tudi Radićeva kljub nekaterim odprtim vprašanjem ostaja optimistična. "Prepričana sem, da se bodo ključni členi v prehranski verigi med seboj znali dogovoriti, sprejeti kodeks, po katerem se bodo ravnali," je dejala. V kolikor dogovora ne bo, bo treba poiskati druge rešitve, "če bo posamezen člen v verigi kazal na to, da bo omagal", je opozorila. Ministrica vidi, da stoodstotnega zaupanja med deležniki v prehranski verigi še ni, pomembno pa se ji zdi, da se uskladijo na ključnih točkah, saj se lahko kodeks čez čas še dopolnjuje.