Ob smrti poveljnika Al Kaide ponovno združena Amerika je medtem že rajala in se veselila. Pred Belo hišo se je kljub pozni uri zlila množica mladih navdušencev, ki so praznovali zmago na enak način, kot to počnejo športni navdušenci, z vzklikanjem in prepevanjem. V New Yorku, na "točki nič", mestu, kjer sta stala nebotičnika, v katerih je umrlo več kot 3000 ljudi, je bilo vzdušje nekoliko drugačno. Bin Ladnova smrt je mnogim omogočila olajšanje, katarzo bolečin, ki so jih dolga leta nosili v sebi.

Povrnjen občutek moči

Toda za Združene države Osama bin Laden ni bil zgolj nevaren terorist. Bil je tudi simbol ranljivosti in zatona dežele. Zaradi tega se Združene države od včeraj naprej vsaj na simbolni ravni počutijo ponovno nekoliko močnejše.

Tako je predsednik Obama med svojim nekajminutnim nagovorom poudaril, da je smrt bin Ladna združujoči trenutek ameriškega naroda. Kot pred mnogimi leti predsednik Bush, je tudi Obama prisegel, da ZDA niso v vojni proti muslimanskemu svetu. "Osama je bil morilec muslimanov," je dejal Obama.

Celoten in podroben potek vojaške operacije, s katero so ZDA končale lov na svojega največjega sovražnika, še ni popolnoma znan. Največ virov navaja, da so v operaciji sodelovali štirje helikopterji ameriške mornarice, na katerih je bilo 14 pripadnikov specialnih enot Seals. Helikopterji so v Abbottabad, od Islamabada 50 kilometrov oddaljeno polmilijonsko mesto, prileteli iz Afganistana. Po podatkih, ki so na razpolago, so ameriške obveščevalne službe že lanskega avgusta vedele, da se bin Laden nahaja na tem območju. Posebna skupina za varnost Bele hiše je operacijo proti bin Ladnu pripravljala od meseca marca.

Pakistanci so morali vedeti

Čeprav je predsednik Obama zatrdil, da so Osamo izsledili predvsem ameriški obveščevalci ter da v operaciji niso sodelovali pakistanske sile, je to zelo malo verjetno. V Abbottabadu, ali bolje, v neposredni bližini z visokim zidom ograjene rezidence, v kateri se je skrival bin Laden, je pakistanska vojaška akademija, v mestu pa mrgoli vojaškega osebja. Skoraj popolnoma nemogoče je, da pakistanske oblasti niso vedele, da se najbolj iskana oseba na zemeljski obli nahaja za visokim zidom največje rezidence njihovega West Pointa. Dosti bolj verjetno je, da je Beli hiši po dolgih mesecih napetih odnosov uspelo, da je pakistanske oblasti "prepričala" o sodelovanju ter da Američani zdaj poskušajo zavarovati na novo pridobljeno zaupanje med Islamabadom in Washingtonom. Vojaški strokovnjaki izključujejo možnost, da bi ameriški helikopterji lahko neopazno preleteli več kot 200 kilometrov pakistanskega ozemlja. Nekateri viri omenjajo možnost, da Američani v dogovoru z Islamabadom o operaciji niso obvestili zgolj ISIS, pakistanske tajne službe, s katero so imeli v preteklosti veliko težav. Je ameriške marince zaščitila pakistanska vojska?

Pokop v morju

Operacija marincev iz specialne enote Seals naj bi trajala 40 minut. Po uradnih podatkih naj bi poleg Osame bin Ladna marinci ubili še dva njegova spremljevalca, žensko in sina bin Ladna. Specialci naj bi zaradi mehanskih težav na tleh pustili en helikopter, ki naj bi ga pred odhodom uničili. Po drugih podatkih je bil helikopter sestreljen med operacijo. Med kratkim spopadom ni bil ranjen nihče od Američanov, marinci pa so na svoj dolgi polet nazaj proti Afganistanu odpeljali tudi bin Ladnovo truplo. Ameriški vojaški viri poudarjajo, da so s truplom njihovega sovražnika rokovali v skladu z islamskimi šegami. Identiteta bin Ladna je bila potrjena s testom DNK, njegovo truplo pa so Američani "pokopali" v morju. Lokacija je neznana.

Poleg navdušencev pred Belo hišo in po cestah ameriških mest je smrt Osame bin Ladna sprožila priznanje in hvale politikov vseh prepričanj. George W. Bush, bivši predsednik, ki je Al Kaidi pred skoraj desetimi leti napovedal vojno, je v nedeljo čestital Baracku Obami. Bivši demokratski predsednik Bill Clinton se je praznovanju dogodka pridružil s posebno izjavo. "Oboroženim silam in predsedniku Obami čestitam za dobro opravljen posel," je včeraj dejal Tim Pawlenty, bivši guverner Minnesote, ki bo naslednje leto Obamov tekmec na predsedniških volitvah.

Predsednik Obama je z eliminacijo bin Ladna izpolnil eno svojih številnih predvolilnih obljub. Obamova priljubljenost doma in po svetu se je močno dvignila. Ameriški predsednik zdaj z nekoliko večjim zaupanjem gleda na volitve prihodnje leto.

Preberite še:

- "Pravici je zadoščeno"

- V treh letih od disidenta do najhujšega svetovnega terorista

- Vodstvo Al Kaide naj bi prevzel Al Zavahiri

- Direktor Cie Panetta svari pred maščevanjem Al Kaide

Komentar Andreja Brstovška: Obraz sovražnika