Kot so sporočili iz kabineta premiera, je Pahor je danes dopoldan sprejel na pogovor veleposlanika Mussomelija in izrazil zadovoljstvo z uspešno ameriško akcijo, v kateri je bil danes ponoči v Pakistanu ubit Osama bin Laden. kot so zapisali, je Mussomeli premiera seznanil z nekaterimi podrobnostmi ameriške akcije.

Premier Pahor je ob tem poudaril, da je "v celotni mednarodni skupnosti zdaj bolj kot kadarkoli potrebno skupno spoznanje, da je terorizem, ki zlorablja verske, politične ali druge motive za dosego svojih ciljev nelegitimen in bo naletel na oster odpor mednarodne skupnosti ne glede na to, kdo in s katerimi cilji ter opravičili se ga bo posluževal".

Na smrt najbolj iskanega terorista na svetu so se odzvali tudi na MZZ, kjer so zapisali, da "Slovenija pozdravlja to novico, ki predstavlja pomemben dosežek v boju proti mednarodnemu terorizmu".

Obenem so opozorili, da se boj proti mednarodnemu terorizmu s tem pomembnim uspehom še ni končal. "Samo skupni napori mednarodne skupnosti lahko prinesejo uspeh v boju proti mednarodnemu terorizmu. Slovenija zato namerava še naprej dejavno prispevati k boju proti tej globalni grožnji, tudi z uresničenjem vseh pomembnejših področnih instrumentov, pripravljenih v sistemu Združenih narodov, Evropski uniji in v regionalnih okvirih," so zapisali.

Obenem so tudi ponovno izrazili sožalje svojcem vseh žrtev terorističnih napadov teroristične mreže Al Kaida po svetu.

Mussomeli prepričan, da je Slovenija še naprej varna

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je danes za STA ocenil, da smrt vodje Al Kaide Osame bin Ladna ne bo vplivala na varnost v Sloveniji. Na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani sicer o operaciji niso vedeli ničesar, a kot je dejal, je sam osebno pričakoval ujetje bin Ladna, potem ko je predsednik Barack Obama v to usmeril vso energijo.

Kot je v izjavi za STA dejal Mussomeli, možnosti terorističnega napada nikoli ne moremo popolnoma izključiti, a v Sloveniji se počutijo zelo varne. "Slovenija je zelo varna. Menimo, da so vaše varnostne sile zelo sposobne," je dejal veleposlanik.

Premieru Borutu Pahorju, s katerim se je sestal danes dopoldne, je sicer prenesel zaskrbljenost Washingtona, potem ko je ta iz strahu pred povračilnimi ukrepi poostril varnost na svojih veleposlaništvih po svetu, a kot je dejal, sta oba menila, da je Slovenija ena najbolj varnih in za teroriste najmanj zanimivih držav na svetu.

"Mislim, da je po takšnih operacijah treba pričakovati nekakšen odziv, a menim, da se bo ta odziv odvijal na ulicah, morda v obliki protestov ali demonstracij, verjetnost terorističnega napada nekaj dni po tem dogodku pa so zelo majhne," je še dodal.

Veleposlanik je vesel, da je bila ameriška operacija, na katero so ZDA čakale celo desetletje, uspešna. Čeprav smrt nobenega človeka ne more biti razlog za veselje, pa usmrtitev bin Ladna prinaša olajšanje in nekakšno tolažbo sorodnikom njegovih žrtev, je ocenil.

Dejstvo, da je bil bin Laden ubit, po njegovem kaže na veliko odločnost ZDA in predstavlja zaključek nekega poglavja, prav tako pa dokazuje, da noben terorist ni varen: "Lahko se izmikajo pet, deset, dvajset let, toda enkrat bodo pokončani." Kot je menil, so mnogo mislili, da ZDA nikoli ne bodo ujele bin Ladna in da bodo napadi 11. septembra po desetih letih že pozabljeni, a večina v civiliziranem svetu se teh dogodkov še vedno spominja, kot bi se zgodili včeraj.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani ni bilo seznanjeno z davišnjo operacijo, a Mussomeli sam je menil, da bo bin Ladna kmalu ujet, saj je ameriški predsednik Barrack Obama za razliko od svojega predhodnika vso energijo usmeril v Al Kaido, Pakistan in Afganistan. "Imeli smo veliko možnosti, da bi ga ujeli v letih 2001, 2002, a prejšnji predsednik in njegova administracija niso dobro opravili naloge. Preveč so bili osredotočeni na Irak, preveč so bili raztreseni."

Na vprašanje, zakaj po njegovem je bila operacija izvedena v popolni tajnosti in brez vedenja pakistanskih oblasti, je odgovoril, da Islamabad uradno resda podpira boj proti terorizmu, vendar pa so znotraj pakistanske vlade posamezniki, ki jim ne gre zaupati.

Po mnenju Mussomelija je nerealno pričakovati, da bo sedaj, ko je bila teroristični mreži Al Kaida "odsekana glava", terorizma v svetu konec, saj se je v tem času izurilo že veliko voditeljev in fundamentalistov, ki so sposobni izvesti teroristične akcije. A po drugi strani je to psihološko in simbolno velik udarec terorizmu, je dejal.

Bebler: Usmrtitev bin Ladna zlasti simbolni udarec za Al Kaido

Usmrtitev vodje Al Kaide Osame bin Ladna je nedvomno udarec za teroristično mrežo, zlasti na simbolni ravni, je za STA ocenil predavatelj na FDV Anton Bebler. Opozoril je na težave v odnosih med pakistanskima vojaškim in političnim vrhom, saj so v vojaški obveščevalni službi po njegovih besedah gotovo vedeli za prisotnost bin Ladna v Pakistanu.

Bin Laden sicer sodeč po okoliščinah usmrtitve po besedah Beblerja ni bil operativni vodja teroristične mreže. "On je bil bolj simbolni, duhovni vodja," je pojasnil.

Kot je opozoril, okoliščine usmrtitve govorijo tudi o tem, da je bin Laden zadnjih deset let neovirano deloval z ozemlja Pakistana, od tega zadnjih pet let v večjem mestu, nedaleč od pakistanske vojaške akademije. Po besedah Beblerja to potrjuje tezo, da "Afganistan že dolgo ni več središče mednarodnega terorizma in Al Kaide", pač pa je to Pakistan. Tako je bila po njegovih besedah tudi vojna v Afganistanu, ki jo nekateri skušajo upravičiti z bojem proti mednarodnemu terorizmu, "napačno usmerjena".

Dejstvo, da so bin Ladna usmrtili v bližini vojaške akademije Kakul, po besedah Beblerja dokazuje, da so nekateri v pakistanski vojaški obveščevalni službi vedeli za prisotnost vodje Al Kaide. "Verjetno so posredno tudi vzdrževali stik z njim, ga obveščali o tem, kaj se dogaja," je pojasnil. To po njegovih besedah kaže, da je pakistanska vojska "država v državi", ki ne deluje po navodilih civilnega vodstva države.

Kot je spomnil, je Al Kaida na eni strani razglasila vojno zoper državo Pakistan, njeni pripadniki pa so izvršili več hudih terorističnih dejanj na ozemlju Pakistana. Na drugi strani pa je to isto mrežo od samega začetka podpirala pakistanska vojaška obveščevalna služba, pravi Bebler. Problem je torej znotraj Pakistana, v odnosih med vrhom vojske in političnim vodstvom Pakistana, je povedal.

Nekatere celice bodo smrt bin Ladna verjetno želele maščevati, meni Bebler. Opozoril je, da lahko posamezne dobro organizirane in obveščene ter izurjene celice povzročijo tudi hude posledice. Na vprašanje, ali se mora katera od držav v tem času še posebej bati morebitnih terorističnih napadov, pa je pojasnil, da je to verjetno ZDA. Vendarle pa je mednarodnim teroristom lažje napasti ameriške tarče zunaj ozemlja ZDA, na primer njihove vojaške postojanke ali diplomatska predstavništva, je še povedal predavatelj na Fakulteti za družbene vede (FDV) Anton Bebler.

Policija: Po smrti bin Ladna stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ostaja nizka

Zaradi smrti vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna se stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ni spremenila in ostaja nizka, so za STA zagotovili na Generalni policijski upravi (GPU). Kljub temu policija intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v EU in izven ter izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu.

Kot so zapisali na GPU, slovenska policija pri aktivnostih in spremljanju varnostnih razmer in ukrepov sodeluje tudi z drugimi varnostnimi organi v Sloveniji in državah Evropske unije.
"Ne glede na to se stopnja ogroženosti v Sloveniji v zadnjem obdobju ni spremenila in ostaja nizka, saj varnostne razmere in trendi ne kažejo povečanega ogrožanja na območju Slovenije," zagotavljajo. Policija bo sicer še naprej spremljala varnostno situacijo in izvajala potrebne preventivne ukrepe z namenom preprečevanja morebitnih groženj.

Tako bo ravnala tudi pri varovanju varovanih objektov, kot je na primer ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, so še zapisali na GPU.

Preberite še:

Bin Ladna že pokopali

Pakistanska televizija že umaknila ponarejeno sliko mrtvega Bin Ladna

Biografija Osame bin Ladna

Odzivi na smrt Osame bin Ladna

Strah pred povračilnimi napadi; Slovenija ni ogrožena