Ponovno je napovedal, da bo v torek kot predsednik stranke predlagal, da stranka zapusti koalicijo, težko pa napoveduje, ali bodo v odboru predlog podprli.

Današnja poteza ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan ima po besedah Erjavca učinke na položaj DeSUS v koaliciji, tudi zato, ker v DeSUS novega kandidata za ministra v nobenem primeru ne nameravajo predlagati.

Odzive na odstop Trobec Bučanove in napovedi Karla Erjavca si preberite tukaj.

Vedno sem želela delati zakonito in učinkovito

Sicer Duša Trobec Bučan meni, da je delala dobro, a da so se nanjo zgrnili prehudi pritiski, z vseh strani pa naj bi ji "metali polena pod noge“, pišejo slovenski spletni portali. Konkretnih vzrokov za odstop ni navedla, je pa dejala, da ji je bilo mučno poslušati in prenašati medijsko blatenje službe, ki jo je vodila. Zoper njo naj bi se pripravljal skupinski odpor, skušali pa naj bi ji podtakniti več nepravilnosti, je še dejala neuradno.

Na novinarski konferenci je ministrica svoje trimesečno delo ocenila kot dobro in zakonito. Vendar v zadnjem obdobju ni več čutila, da lahko z delom nadaljuje v skladu s prisego, ki jo je dala kot ministrica, je pojasnila. "Vedno sem želela delati zakonito in učinkovito in tudi sem, vendar sedaj ugotavljam, da svojega dela ne morem več opravljati v skladu z zaprisego, ki sem jo dala državnemu zboru, ker nimam podpore."

"Kot ministrica imam vrsto delovnih obveznosti, zato ne vidim smisla in ne dodane vrednosti, da se vsak dan pred mediji branim zaradi polresnic in neresnic, ki jih trosijo tisti, ki svojega dela niso opravljali vestno. Zaradi vsega navedenega sem se odločila, da nepreklicno odstopam s funkcije ministrice, odgovorne za lokalno samoupravo in regionalno politiko," je dejala Trobec Bučanova, ki naj bi jo predsednik vlade še danes zjutraj prosil, naj ne odstopi.

Predčasne volitve: da ali ne?

Če bi DeSUS resnično izstopil iz koalicije, potem bi vlada brez te stranke v DZ izgubila večino, a vendarle izstop stranke iz koalicije še ne pomeni avtomatičnega razpisa predčasnih volitev. Koalicija, ki bi ostala, bi izgubila večino, saj imajo SD, LDS in Zares skupaj namreč le 42 poslancev, in tudi če se jim pridružijo trije nepovezani poslanci, bi jim za večino še vedno manjkal en glas, piše spletni portal 24ur.com. Andrej Magajna, eden izmed treh nepovezanih poslancev, se pa že pred nekaj časa ni strinjal, da bi trojica vstopila v koalicijo.

V takšnem primeru bi imel premier Pahor na voljo dve možnosti – v DZ bi moral poiskati začasno podporo ali pa sestaviti novo koalicijo, a je druga možnost malo verjetna. Če bi na svojo stran pridobil nepovezane poslance in dva poslanca narodne skupnosti, ki praviloma glasujeta za vlado, bi s tem koalicija pridobila zelo šibko večino – 47 glasov oziroma 46 (od 90-tih), če se Magajna ne bi želel pridružiti, še poroča 24ur.com.

Premier pa bi lahko podporo iskal tudi še pri strankah SDS s 27 poslanci, SLS s šestimi ali pa SNS, ki ima pet poslancev. Najverjetneje pa bi jo moral iskati za vsak zakon posebej, kar pa bi terjalo ogromno časa.

Franc Žnidaršič iz skupine nepovezanih poslancev pravi, da se bo trojica o morebitnem vstopu v koalicijo še danes pogovorila in se poskušala med seboj uskladiti, poroča 24ur.com. Če jim to ne bo uspelo, ima seveda vsak pravico do tega, da se opredeli po lastni vesti. Žnidaršiču je glede predčasnih volitev vseeno, a ne verjame, da bo do njih prišlo. O Erjavčevi grožnji z izstopom stranke DeSUS iz koalicije pa pravi, da je to pametna odločitev, prva po dolgem času. "Bolje, da gredo, saj tako povzročajo samo sitnosti,“ je izjavil za 24ur.com.

Predsednik stranke SNS, Zmago Jelinčič, pravi, da v to vlado SNS nikakor ne more vstopiti, saj "je gospa Kresalova rekla, da bi z vsemi šla v vlado, z Jelinčičevo Nacionalno stranko pa nikoli,“ navaja 24ur.com. Jelinčič še dodaja, da tudi predčasnih volitev ne bo, ker jih pravzaprav ne more biti. Zadostno podporo bo vlada še vedno dobivala od SLS, ki po njegovem mnenju tudi ob morebitnem izstopu DeSUSa ne bi vstopila v koalicijo, bi ji pa priskrbela potrebne glasove.