Slednji je poleg krepitve mednarodnega povezovanja držav v Slovenijo prišel z že znano prošnjo ZDA za sprejetje zapornikov iz Guantanama. Holder se je o sprejetju zapornikov pogovarjal z ministrom Zalarjem in poudaril, da se ZDA o tem dogovarja še z drugimi državami v Evropi in svetu. Premier Pahor je povedal, da je že 13 držav članic EU sprejelo pripornike iz Guantanama in nobena od teh nima težav zaradi tega. "To si lahko privošči tudi Slovenija in tako pomaga," je dodal premier.

Pahor je dejal, da so o sprejetju zapornikov govorili tudi v luči humanitarnih migracijskih tokov v Sredozemlju. Ameriškemu ministru je predstavil pravnopolitične procese, ki jih v ta namen izvaja Slovenija, in ob tem poudaril, da zaporniki niso glavni razlog za spreminjanje zakonodaje. Vlada je zakon o tujcih, ki predstavlja pravno podlago za morebitni sprejem zapornikov, potrdila 24. februarja. Pahor je ponovil, da vlada ne bo vztrajala pri sprejetju, če bo državni zbor temu nasprotoval, a do zdaj parlamentarni odbor za zunanjo politiko v razpravi o tem vprašanju še ni sprejel sklepa, s katerim bi zapornike zavrnil.

Holder se je včeraj sestal tudi z notranjo ministrico Katarino Kresal, ki mu je tako kot Pahor povedala, da bo odločitev odvisna od glasovanja v državnem zboru in od tega, "kako bo dihala naša država". Po sestanku je ministrica sporočila, da ZDA od nas "nič ne pričakujejo, tudi nič ne zahtevajo, bi bili pa zadovoljni, če bi tudi Slovenija koga sprejela in tega niti ne skrivajo". Poudarila je, da bomo v zvezi z Guantanamom sprejeli rešitev, ki bo sprejemljiva in dobra za našo državo. Pahorja bolj skrbi begunski tok iz Tunizije, Libije in Egipta, pri tem pa čaka na predlog notranjega ministrstva, kakšen ukrep bo sprožilo.

Na konferenci in posebnih pogovorih med ministri je sicer največ pozornosti bilo namenjene medsebojnemu sodelovanju pri preganjanju organiziranega kriminala in korupcije. Aleš Zalar meni, da gre za izjemno pomembno konferenco, ki kaže na "zgledno" sodelovanje med ZDA in Slovenijo, krepitev pomoči in podpore pri usklajevanju nalog ZDA in EU pri preprečevanju terorizma na globalni ravni, obisk ameriškega pravosodnega ministra pa ima pomembno politično sporočilo, ki bo vplivalo na usklajevanje skupnih strategij v boju proti kriminalu.