"Zasavske matere z otroki" - tako so se oklicale podpisnice javnega pisma Berthonu -, so danes želele osebno predati pismo naslovniku, vendar so se vodilni v Lafargeu izognili nastavljanju medijem in jih osebno niso sprejeli.

Kot sicer opozarjajo podpisnice, si prebivalci Zasavja že šest let prizadevajo, da bi pridobili omenjene podatke. Po njihovih navedbah je pravnik v Lafarge cementu Milivoj Radak celo priznal, da podatkov ne predajo javnosti, ker so za Lafarge preveč obremenjujoči.

"Menimo, da boste vi izkazali bolj korektno in dostojno držo ter zainteresirani javnosti posredovali tako želene podatke, saj v vašem podjetju trdite, da gradite partnerstvo z okoljem," nadaljujejo v pismu. Ob tem dodajajo, da bo takšno sožitje mogoče "le v primeru, da vaše podjetje preneha s sežiganjem odpadkov in uporabo petrolkoksa kot goriva ter da začne dosledno upoštevati vso nacionalno zakonodajo in direktive EU na okoljskem področju v smeri čim manjšega negativnega vpliva na okolje in življenje v njem".