Slovenija, ki je po Žbogarjevih besedah v vseh pogovorih v mednarodni skupnosti glede Libije med bolj rezerviranimi, ne bo sodelovala v nobeni koaliciji voljnih, če bi do te kdaj prišlo.

"Dvomimo, da bo prišlo do resolucije Varnostnega sveta ZN, ki bi dala avtorizacijo za vojaško posredovanje. Brez resolucije pa niti EU ne Nato ne bosta razmišljala o posredovanju," je dejal minister.

Ponovil je stališče Slovenije, da morajo imeti vsi razmisleki znotraj Nata podlago v resoluciji VS ZN, hkrati pa morajo biti usklajeni z državami v regiji. "Nato mora biti zaprošen, da kaj takega naredi. Zelo nevarno in kontraproduktivno bi bilo, če bi šel Nato predaleč v takšnem načrtovanju in sprožil nasproten učinek na terenu," je opozoril Žbogar.

Po njegovih besedah je bilo večinsko razmišljanje na sestankih v zadnjih dneh na ravni EU, da je potrebno narediti vse, da se problem v Libiji reši na miren način, da odide libijski voditelj Moamer Gadafi, in da lahko razmišljamo o sankcijah. Te so po njegovih besedah "še zelo sveže", tako da bo potrebno počakati, da se bo videl njihov učinek.

Potreben bi bil tudi razmislek o drugih sankcijah ter intenzivni posveti z državami v regiji, je dejal Žbogar, ki je prepričan, da je "bolje pošiljati diplomate, da se dolgočasijo, kot vojake, da umirajo". Kot je še zagotovil, tudi na ravni Nata glede Libije še ni bila sprejeta nobena odločitev.

Razprava v Natu je sicer potekala o treh možnih načinih njegovega delovanja. Prvi je sodelovanje pri humanitarni pomoči, npr. njena dostava, prevoz beguncev in postavitev poljskih bolnišnic.

Druge možnosti Nata so vezane na izvajanje embarga na orožje, ki ga je razglasil VS ZN. Tu so možni različni razponi, od opazovanja z ladij, ki so v Sredozemlju, ali prihaja do kršitev, in poročanja o kršitvah do naslednje stopnje, ko se tudi preprečuje kršitev embarga. Glede tega niso sprejeli še nobene odločitve o podrobnejšem načrtovanju, je dejal minister.

Naslednja možnost je uvedba območja prepovedi poletov nad Libijo, kjer pa je Nato še "zelo na začetku", saj so doslej zgolj izmenjali mnenja in nobenih navodil ni bilo, da bi se pripravljali načrti za kaj takega.

So pa zelo jasni pogoji, pod katerimi bi se Nato tega lotil; prvi je ugotovljena potreba po vzpostavitvi območja prepovedi, nujna je tudi pravna podlaga, torej resolucija VS ZN, ter podpora držav regije, je pojasnil Žbogar. Arabska liga je VS že zaprosila za takšno posredovanje, afriške države pa ne.

"O kakšnem drugem angažiranju Nata sploh ni razprave in mislim, da je tudi ne bo," je še dejal Žbogar. Po njegovih besedah so tudi znotraj EU veliki pomisleki glede prepovedi poletov.