Člani sveta so - tako Cukjati - v razpravi ugotavljali, da če je bila prejšnja volilna kampanja obvladovana z geslom "diskreditirati in rušiti Janšo", je sedaj kljub globoki gospodarski krizi mogoče pričakovati še bolj umazano tekmo, še več laži, insinuacij, predvsem pa izredno žaljivih stvari. "Slovenija brez minimalne politične kulture, brez minimalne resnicoljubnosti, ob takem pogromu, ki je nabit z lažmi, podtikanji in žalitvami, nima dobrega izhoda," ocenjujejo v SDS.

Ob "vedno novih diskreditacijah, ko se iz starih arzenalov orožarske afere iščejo nove laži", so po Cukjatijevih besedah prizadeti ne le posamezni člani, temveč celotna stranka. Predsednik stranke pa uživa njihovo popolno podporo. Cukjati je tudi dejal, da se v SDS zavzemajo za to, da se oznaka zaupnosti umakne z vseh dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem. Bi pa želel, da se najprej razišče afera Patria. "Dokler ene afere ne bomo rešili, tudi drugih ni treba odpirati. Najslabše je, da se nikoli noče do konca raziskati in se pred volitvami vedno obudi stare insinuacije. To je daleč od politične kulture."

Na razmišljanje nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, da bo imel Janša najboljše možnosti za zmago, če gre za eno leto na dopust, pa Cukjati odgovarja, da oni ne bodo šli na dopust. "Mi se ne bomo izločili iz političnega življenja, ker to je cilj vsega pogroma. Mi smo tu in vse kaže, da vse bolj močni in odločni."