Slapnik je opravil izračun na podlagi dokumentov o primerjavi evidentiranih cen prodanega orožja v Sloveniji in na Hrvaškem ter na podlagi dveh računov hrvaškega ministrstva za obrambo, ki so bili objavljenih v knjigi Matjaža Frangeža Kaj nam pa morete 2. Prav tako je pri izračunu uporabil poročilo t. i. Mogetove parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala z orožarskimi posli. Preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena leta 1999 in jo je vodil poslanec LDS Rudolf Moge, je namreč ugotovila, da so se evidentirane cene orožja na slovenskem ministrstvu za obrambo bistveno razlikovale od cen iz pričanj nekaterih predstavnikov Hrvaške oz. iz uradnih hrvaških dokumentov. Po ugotovitvah komisije so bile razlike tudi desetkratne, v povprečju pa petkratne.

Tako je iz dokumentov razvidno, da je Slovenija v tistem času Hrvaški prodala ročni minomet po evidentirani ceni 200 nemških mark, medtem je na računu hrvaškega obrambnega ministrstva zabeležena cena tega eksplozivnega sredstva v višini 3500 nemških mark. Slapnik je nato povprečno razliko cen pomnožil z zneskom obsega trgovanja z orožjem med Hrvaško in Slovenijo, to je 24 milijonov nemških mark. Ta znesek je po njegovih besedah naveden v primopredajnem poročilu predsednika SDS in nekdanjega ministra za obrambo Janeza Janše njegovemu nasledniku na ministrskem stolčku Jelku Kacinu, plačilo pa so sprocesirali s kompenzacijo v obliki dostave nafte.

Tako je prišel do vsote 120 milijonov nemških mark, čemur je odštel zabeleženi znesek v primopredajnem poročilu. Razlika 96 milijonov nemških mark bi bila lahko po mnenju Slapnika sredstva, ki so bila prejeta v gotovini in tako niso bila nakazana v državni proračun ali bila evidentirana na ministrstvu za obrambo. Zato bo poslanec Zares na ministrstvo za obrambo naslovil poslansko vprašanje oz. poziv k obrazložitvi, kje so ta sredstva in za kaj so se porabila ali pa naj ministrstvo predloži dokaze, da so bila ta sredstva podarjena Hrvaški. Poziva pa tudi Janšo, in sicer da naj ovrže, kar je Slapnik predstavil na današnji novinarski konferenci.

Poslanska pobuda za umaknitev oznake zaupnosti

Slapnik je ob tem pripravil tudi poslansko pobudo, v kateri vlado poziva, naj umakne oznako zaupnosti iz vseh ključnih dokumentov med letoma 1990 in 2010, ki zadevajo trgovino z orožjem. Zaradi obsega teh dokumentov Slapnik poziva, naj vlada najprej umakne oznako zaupnosti iz primopredajnega poročila med Janšo in Kacinom ter vseh dokumentov, ki so jih vlada oz. ministrstva predala preiskovalnim komisijam, ki so se ukvarjale z orožarskimi posli.

Prav tako Slapnik poziva k razčiščevanju informacij glede orožarskih poslov vse takratne in sedanje nosilce javnih funkcij s področja zagotavljanja nacionalne varnosti, začenši s takratnim ministrom za obrambo Jelkom Kacinom, notranjim ministrom Igorjem Bavčarjem in predsednikom države Milanom Kučanom. Poslanec Zares dopušča možnost, da so tudi na hrvaški strani prirejali številke in cene orožja, zato razmišlja, da bi o teh dokumentih obvestil nekatere hrvaške poslance. Sicer pa priznava, da je večina teh postopkov zastaranih in se jih ne da več voditi na sodišču. Vendar pa je prepričan, da bodo posledice za vpletene politične in moralne. "Predvsem pa je interes javnosti, da se izve resnico," je dejal.

SDS: Ti dokumenti so javnosti že znani

V SDS so na to zapisali, da je Slapnik predstavil dokumente, ki so javnosti že znani. Dokler vlada in ministrstvo za obrambo ne umakneta oznake zaupnosti in objavita poročilo o trgovanju z orožjem, ki je bilo izdelano na zahtevo in za tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška, je "vsakršno nadaljnje polemiziranje z zlonamernimi špekulacijami poslanca Slapnika nesmiselno", so zapisali.

Zato tudi v SDS pozivajo vlado in ministrstvo, naj umakneta oznake zaupnosti in objavita celovito poročilo z namenom, da se vsem resnično spornim in tudi "domnevno spornim" zadevam v Sloveniji pride do dna.