Marin Tomulić je za Pop TV dejal, da Hodak ne ve vsega ali pa vsega noče povedati. Pop TV še ugotavlja, da nobena od domnevnih prič, ki bi lahko potrdile, da sta Janez Janša in Igor Bavčar jemala podkupnine, ni dosegljiva. Ivan Čerman in Vlado Zagorac sta namreč v zaporu, za Željkom Tomljenovićem pa se je izgubila vsaka sled.

Spomnimo, Marin Tomulić, francosko-hrvaški posrednik z orožjem, je zatrdil, da naj bi Janša kot obrambni minister prejemal podkupnino, 250 tisoč dolarjev za vsako ladjo orožja, ki je leta 1991 priplula v Luko Koper. Pričevanje Tomulića je bilo povzeto po novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.

Iz tiskane izdaje Dnevnika o tranzitu orožja: Da je Hrvaška tudi v času embarga kupovala orožje pri "prijateljskih državah" in ga uvažala preko Slovenije in Madžarske, ni bila nikoli velika skrivnost. Uvoz tega orožja je bil operacionaliziran do te mere, da je ministrstvo za obrambo za vsak transport orožja iz Luke Koper na Hrvaško izdalo dovoljenje za tranzit, transport pa so varovali pripadniki specialne enote policije in pripadniki specialne brigade Moris.

Sicer je Janša na Facebooku Tomulića označil za kverulanta. in spregovoril o možnosti tožbe. "Te odločitve še nisem sprejel. Ovira pri njej je izkušnja s pravosodnim sistemom Zalarja v primeru Berglund. Zalarjeva sodišča so potrebovala čas od jeseni leta 2008 do februarja leta 2011, da so se sploh dogovorila, katero je pristojno. Po tej analogiji bi do razsodbe v primeru tožbe proti Tomuliću na Zalarjevih sodiščih prišlo tam nekje leta 2026," je zapisal.

Kacin: Zgodbo o orožju je treba enkrat končati

Jelko Kacin je za MMC pojasnil, da je bilo Janševo poročilo o trgovini z orožjem predmet medresorske obravnave in preiskave. Mors je pristojnim posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe. Kacin poudarja, da je treba zgodbo o trgovanju z orožjem enkrat končati.

Kacin je za MMC še dodal, da Tomulića ne pozna in da se ne spomni, da bi zanj že kdaj slišal ali da bi se z njim v preiskavi na MO-ju poimensko ukvarjali. Za Tomulića ni nikoli slišal niti Janša. A hkrati Kacin ni izključil možnosti, da bi se lahko kdo s Tomulićem ukvarjal na operativni ravni.

"V zvezi s podkupninami ni vprašanje ali jim jaz verjamem ali ne. Gre za hude obtožbe, ki jih je potrebno podkrepiti z dokazi. Gre tudi za ugled in vpliv Republike Slovenije v regiji in širši mednarodni skupnosti, zato je potrebno zadevi priti do dna," je še povedal Kacin.

Janša: Kacinove izjave so neresnične

Janša se je na spletni strani stranke SDS odzval na Kacinove izjave. "Izjave poslanca LDS Jelka Kacina so neresnične, deloma pa tudi nesmiselne in protislovne (...) Poročilo o orožju je bilo izdelano na zahtevo in za tedanjega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška in ne za Kacina. On je kot predsednik vlade tudi odločal, kaj bo z njim počel in ali ga bo poslal v obravnavo na sejo vlade, ali ne," je zapisal Janša in dodal, da je bila oznaka zaupno potrebna zaradi takrat še veljavnega mednarodnega embarga na promet z orožjem.

Janša je še zapisal, da je Kacin več kot dve leti svojega mandata porabil za poskuse, da bi svojemu predhodniku (Janši, op. p.) podtaknil katero koli nezakonito ravnanje. "Pa nič. Vse, kar so obremenilnega spravili skupaj v nekakšnih varnostnih poročilih, je zadoščalo le za občasno ponavljajoče se medijske linče, pravnih postopkov pa niso sprožili, ker bi ti lahko naredili konec špekulacijam."

Predsednik stranke SDS in vodja opozicije je še pozval, naj se vsem spornim zadevam pri nas pride do dna. "Sem prvi, ki je za to, da se vsem resnično spornim in tudi "domnevno spornim" zadevam v Sloveniji pride do dna, kot pravi poslanec Kacin," je zaključil.