Pred dnevi pa so se v Dnevnikovem Objektivu in kasneje še v Delu pojavila razkritja, da dokumenti, ki jih je objavila SDS, niso identični originalu, ki ga hranijo v Arhivu Slovenije.

Potem, ko so prvaki SDS včeraj ves čas zatrjevali, da dokumentov niso spreminjali, pa so danes na svoji spletni strani objavili opravičilo, v katerem pišejo, da dopuščajo "možnost, da so bile glede na (ne)urejenost gradiva SZDL v Arhivu Slovenije v isto mapo zložene in nato v datoteko (dokument 5) poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. 7. 1980. Če bi se izkazalo, da je to res, je bila to naša malomarnost, ker dokumentov nismo dovolj natančno preverili in jo obžalujemo ter se bralcem zanjo opravičujemo."

Na spletni strani so predstavniki SDS še zapisali, da bodo v naslednjih dneh zadevo še enkrat natančno preverili in v Arhivu Slovenije, ter da bodo šele zatem "lahko dali končno sodbo".

Matić zavrača navedbe o (ne)urejenosti arhiva

Gradiva v Arhiv RS so urejena in to lahko preveri vsakdo, je direktor Arhiva RS Dragan Matić za STA odgovoril na navedbe SDS o (ne)urejenosti gradiva v arhivu. Zaradi tega v SDS dopuščajo možnost, da so datoteko, ki naj bi dokazovala obveščenost predsednika republike o napadu v Velikovcu, poskenirala tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu.

Na vrhovnem državnem tožilstvo danes več niso bili dosegljivi za pojasnila o tem, ali bo morebitni sum ponarejanja dokumentov preučilo državno tožilstvo.

Brez opravičila predsedniku Danilu Türku

Ob tem pa so v strani SDS še zapisali, da se ne morejo v nobenem primeru opravičiti predsedniku Danilu Türku, saj to "v ničemer ne spreminja dejstva, da je bil Türk v najožji skupini takratnega republiškega vodstva, ki so ga obveščali o zadevi Velikovec", kar "dokazujejo dokumenti tudi v obliki, kot sta jih objavila Delo in Arhiv Slovenije".

Potrč od Janše pričakuje dokaze

Podpredsednik DZ in poslanec SD Miran Potrč je za STA dejal, da zaenkrat ne razmišlja o tožbi zoper Janeza Janšo zaradi njegove izjave v torkovih Odmevih na Televiziji Slovenija. Vendar pa Potrč pričakuje, da bo Janša svoje trditve v zelo kratkem času tudi dokazal.

Potrč je danes na Janšo naslovil tudi javno pismo, v katerem ga poziva, naj zavrne njegove trditve, da ni nikoli soodločal ali dajal nalogov za uničevanje arhivov in da nikoli ni bil v državnem arhivu. "Da torej nisem niti odnesel niti uničeval nobenih arhivskih dokumentov," piše Potrč.

Hkrati je poudaril, da ni nikoli "sodeloval ali soodločal o arhivih, katerihkoli, javnih ali tajnih, teh ali drugih institucij". Ob tem dodaja, da razen lažnih in nedokazanih obtožb doslej za trditev, da je soodločal o arhivih, niso bili ponujeni nikakršni dokazi.

Ob tem Potrč soglaša z Janšo, da je treba vprašanje morebitnega uničenja arhivov posebej raziskati. Janša je sicer včeraj v Odmevih dejal, da je bil Potrč "eden izmed petih ključnih funkcionarjev v tej državi pred demokratičnimi spremembami in v tistem času se je uničilo 25 odstotkov slovenskega arhivskega gradiva".

V SDS so za STA povedali, da se na Potrčev poziv zaradi preobilice dela danes najverjetneje ne bodo odzvali.

Preberite še:

- Arhiv RS objavil tri izvirnike: Dokument SDS je sestavljen iz delov različnih dokumentov.

- Juri: Brezigarjeva ima priložnost, da dokaže, da ni le politični privesek Janše.

- Türk je Janšev zapis označil kot beg pred resnico v ponarejanja in podtikanja.

- Janez Janša ne prizna, da so ponarejali dokumente.