Kdor se zaveda globine gospodarske krize, v kateri je Slovenija, in kdor se ne zaveda krize v Evropi, ta bo imel v prihodnosti velik problem, je prepričan Golobič. Kriza namreč po njegovem ni rešljiva v tem mandatu in zato je ta vlada ne bo rešila, prav tako dvomi, da bi jo lahko rešila katera druga vlada.

Predsednika koalicijske partnerice DeSUS izjava Golobiča preseneča. Meni namreč, da bi se vlada morala truditi, da pridemo iz krize in bi morala biti optimistična. Če se pa se vlada zaveda, da temu ni kos, potem bi bilo prav, da "dobimo vlado, ki bo tega sposobna". Najslabše je po Erjavčevih besedah reči, da je kriza pregloboka in nerešljiva. "Če se nismo sposobni kosati s to krizo, je najboljše razmisliti o predčasnih volitvah, o tehnični vladi ali vladi narodne enotnosti," je pozval.

Z njim se je strinjal predsednik SLS Radovan Žerjav. Če ta vlada priznava, da preboja iz krize ne zmore, bi bilo po Žerjavovem prepričanju odgovorno, da se umakne iz oblasti in da priložnost drugim. Kot pravi, danes namreč potrebujemo enotno ekipo, toda "ta vlada ni ekipa". Golobič je ob teh besedah Žerjava pozval, naj opozicija pač predlaga drugega mandatarja. Rad bi videl alternativo, ki bi preboj iz krize zmogla, dodaja prvak Zares.

Če bi državo vodili pametni ljudje ...

Predsednik SNS Zmago Jelinčič medtem meni, da Sloveniji ne bi bilo treba biti tako globoko v krizi, če bi jo vodili pametni ljudje.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer ob razpravi, kdo bi lahko Slovenijo popeljal iz krize, opozarja na vse večje število brezposelnih. Nekdo mora ustaviti padanje gospodarstva, ne glede na to, kdo vlado vodi, je dejal in vprašal po investicijski naravnanosti Slovenije.

Nekdanji vodja za stike z javnostmi SD Sebastjan Jeretič ob tem ocenjuje, da ima ta vlada zgrešeno logiko in ji manjkajo potence. "To je birokratska politična elita, ki je odmaknjena od realnosti na terenu. To onemogoči pravo analizo kot prave ukrepe," ugotavlja Jeretič.

Kot realno možnost sicer ocenjuje, da bo ta vlada končala mandat, vendar je prepričan, da bodo prihodnje volitve prinesle spremembe. Meni še, da bi SDS na čelu z Janezom Janšo na prihodnjih volitvah lahko dobila več kot 50-odstotno podporo, če se ne pojavi še tretja možnost.