"Doslej smo za zbiranje podpisov porabili zgolj 1598,4 evra in niti en evro ni bil doniran s strani študentskih servisov," v današnjem sporočilu za javnost poudarja predsednik gibanja Marko Funkl. Po njegovih besedah na terenu podpise zbirajo zgolj in samo študentski ter sindikalni aktivisti.

Ob tem se Funkl sprašuje, koliko denarja je ministrstvo namenilo za tisk brošure o malem delu: "Uradno se referendumska kampanja še ni pričela, tako da očitno ministrstvo neupravičeno troši denar davkoplačevalcev." V gibanju Svetliku očitajo, da z "zavajanjem in demagogijo kompenzira pomanjkanje argumentov".

Malo delo študentu ne daje popolnoma nobenih dodatnih pravic, razen diskriminatornega obravnavanja vplačevanja v pokojninsko blagajno, menijo predstavniki gibanja. Kot opozarjajo, je ključna prednost študentskega dela v tem, da se to konča, ko študent izgubi status, pri malem delu pa bo mali delavec večno.

V gibanju se prav tako ne strinjajo s Svetlikovo razlago, da je ministrstvo uredilo sistem štipendiranja in da bo štipendij več: "To so trditve brez realnih osnov, so črke na papirju, ki pa v praksi ne zdržijo. Kabinetna politika namreč ne odraža dejanskih problemov, ki tarejo slovenske študente."

Iz gibanja so v četrtek sporočili, da so zbrali že več kot 30.000 podpisov. Kot napoveduje Funkl, bodo z zbiranjem podpisov nadaljevali tudi po tem, ko bodo zbrali potrebnih 40.000 podpisov, in sicer vse do 6. februarja.

Minister Svetlik je v četrtek na novinarski konferenci komentiral zbiranje podpisov podpore predlogu za razpis referenduma o zakonu o malem delu. Ob tem je izpostavil vprašanje, ali je smiselno, da lahko študentski servisi financirajo kampanjo za zbiranje podpisov in referendumsko kampanjo, medtem ko ima vlada po zakonu pri tem zvezane roke.