Gorenak, ki je tudi predsednik omenjenega odbora, je na današnji novinarski konferenci dejal, da poročanje nekaterih medijev govori o tem, da je Kos "pustil v omarah" okoli 1400 nerešenih prijav korupcije, ki niso bile niti zabeležene niti vpisane in o njih ni bila vodena nobena evidenca. Po Gorenakovih besedah obstojajo tudi podatki, ki potrjujejo, da je Kos ravnal politično selektivno in na ta način ščitil interese leve politične opcije. Prejšnji predsednik protikorupcijske komisije naj bi tako prednostno obravnaval primere, za katere je ocenil, da bodo v škodo desni politični opciji. Gorenak je dejal, da pravzaprav prihajajo na dan podatki o nepravilnostih delovanja t.i. Kosove komisije, na katera so v SDS opozarjali že več let. Po njegovih besedah je bil SDS vseskozi nekakšen javni kritik komisije, ki je opozarjal na nepreglednost njenega dela in njeno selektivno obravnavanje primerov.

Kos integriral mrežo policijskih sodelavcev?

Po besedah Gorenaka in poslanca SNS Mirana Györeka podatki na podlagi medijskega poročanja kažejo tudi na to, da je Kos v času vodenja protikorupcijske komisije organiziral mrežo policijskih sodelavcev, katerih znanje in podatke je izkoriščal za svoje delovanje. Nekateri med njimi naj bi bili celo pogodbeni sodelavci komisije. Györek je spomnil, da je zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ukinil pristojno državnozborsko komisijo. Po besedah poslanca SNS je s tem nastala pravna praznina, saj se nadzor nad delom protikorupcijske komisije ne izvaja več. Na mandatno volilno komisijo DZ se je namreč prenesel le manjši in manj pomemben del nalog.

Poslanci zahtevali sklic seje odbora

Poslanci SDS in SNS so zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje vložili v torek. Gorenak in Györek pričakujeta, da bo odbor sedanjega predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča pozval, naj v roku enega meseca podrobno pisno poroča o svojih ugotovitvah o delu komisije za čas, ko jo je vodil Kos. V poslanskih skupinah SDS in SNS predlagajo, de se seje omenjenega odbora poleg Kosa in Klemenčiča med drugim udeležijo tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, generalni direktor policije Janko Goršek, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Hari Furlan in namestnik predsednika protikorupcijske komisije Rok Praprotnik. Gorenak in Györek si veliko obetata od Klemenčičevega poročila. Kot je ocenil Györek, se je novi predsednik resno lotil vodenja protikorupcijske komisije, kar že, tako Györek, "daje pozitivne signale".

Kos: SDS se gre zelo umazano igro

Kos je pa je v izjavi sporočil, da se v SDS gre zelo umazano igro. "Ravno stranka SDS je bila tista, ki je v času svoje vlade povzročila z ukinjanjem komisije, z omejevanjem njenih proračunskih sredstev in z zniževanjem plače zaposlenim v komisiji, da je ta v času prejšnje vlade imela 20-odstotno zasedenost delovnih mest, ob mojem odhodu pa 60-odstotno zasedenost."

"Pri vedno večjem pripadu zadev komisija zato tudi pri najboljši volji ni mogla sproti preveriti vseh prijav. Vse prijave so bile registrirane in o vseh prijavah oziroma stanju zadev sem tudi obvestil svojega naslednika," je dejal nekdanji predsednik protikorupcijske komisije. Po njegovih besedah je komisija tudi sama večkrat opozorila na problem nerešenih zadev. "Na naši spletni strani smo v poročilu za leto 2009 objavili gibanje teh zadev. Zavedali smo se problema, vendar s tako majhnim številom ljudi se ga pač ni dalo rešiti," je opozoril Kos. Ob tem je zanikal tudi očitek SDS in SNS, da je komisija politično selekcionirala zadeve in prednostno obravnavala tiste, za katere je ocenila, da bodo škodile desni politični opciji.

"Prednost so imele zgolj zadeve, kjer je komisija še lahko preprečila nastanek škode. Z vsemi drugimi zadevami smo postopali enako," je pojasnil Kos. Po njegovih besedah je nesmiseln tudi očitek SDS in SNS, da je v času vodenja protikorupcijske komisije organiziral mrežo svojih policijskih sodelavcev: "V komisiji je in še vedno dela nekaj pogodbenih sodelavcev z izključno nalogo, da pomagajo pri čim hitrejšem reševanju prijav." "Navedbe SDS kažejo, kako nizko so padli. Za izhodišče resnih razprav jemljejo podatke, ki so jih našli v rumenih medijih," je dodal Kos. Na vprašanje, ali se bo udeležil nujne seje odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, ki jo zahtevata SDS in SNS, pa je dejal, da bo o tem še razmislil.