V tem študijskem letu je po podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo na vse dodiplomske študijske programe in magistrske študijske programe druge stopnje vpisanih 77.952 študentov, od tega nekaj nad šest tisoč ponavljavcev. V tem študijskem letu je torej vpisanih skupno 4.906 študentov manj kot v minulem.

Po pisanju Financ je za visokošolsko izobraževanje v proračunu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predvidenih 227,8 milijona evrov, poleg tega pa še skoraj 54 milijonov za gradnjo in prenovo visokošolskih zavodov in študentskih domov. Tako bo država, po približni oceni, za vsakega študirajočega študenta namenila dobrih 2.922 evrov na leto. Mednje sodijo tudi tisti, ki bodo doštudirali in se zaposlili, kot tudi tisti, ki so vpisani samo zaradi statusa.

Povprečno študij se je od leta 2000 do leta 2008 podaljšal za 0,4 leta ali 4,8 meseca. In sicer so slovenski študenti leta 2008 v povprečju diplomirali po 6,3 leta študija, razkrivajo Finance in ugotavljajo, da je to povprečje sestavljeno iz študija na nekdanjih visokošolskih strokovnih programih, ki je trajal v povprečju 5,9 leta, in iz študija na nekdanjih univerzitetnih programih, ki je trajal povprečno 6,8 leta. Osem let prej so študenti diplomirali po 5,9 leta študija - na nekdanjih visokošolskih programih po 4,8 leta študija, na nekdanjih univerzitetnih programih pa po 6,7. Novejših podatkov ni.

Po podatkih pokojninskega in invalidskega zavoda se Slovenci zaposlujejo vse pozneje. Tako je bilo med pokojninskimi zavarovanci 167.418 mlajših od 30 let, predlanskim pa se je število zavarovancev v tej kategoriji zmanjšalo za dobrih 18 tisoč. Zmanjšalo pa se je tudi število vseh zavarovancev, a nekoliko manj: za 8.812, kar pomeni, da je delež mlajših od 30 let upadel z 18,6 na 16,8 odstotka.

Delež starejših od 55 let pa se je v istem času s povečal z devetih odstotkov na 10,5 odstotka, pišejo Finance in nadaljujejo, da pokojninski in invalidski zavod novih podatkov še nima, ker bodo na voljo šele po 30. aprilu, ko se bo iztekel zakonski rok o plačah, ki so jih zavarovanci prejeli lani. Nobenega dvoma pa ni, da se da se delež mladih zavarovancev še zmanjšuje, saj je zavod tako gibanje opažal že prej. Po mnenju Financ sta vzroka dva: vse več mladih se odloča za študij in hkrati se mladi vse pozneje zaposlujejo.