Spremenjeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine veljajo le za ženske, katerim se je zahtevana starost zvišala za 4 mesece, potrebna pokojninska doba pa za 3 mesece. Ženske se tako lahko letos (do morebitne uveljavitve nove reforme) upokojijo, če imajo 57 let starosti ter 37 let in pol pokojninske dobe (lani pri 56 letih in 8 mesecih starosti ter 37 letih in 3 mesecih pokojninske dobe). Tako kot lani se lahko upokojijo tudi pri 61 letih starosti in najmanj 20 letih pokojninske dobe ali pri 63 letih starosti in najmanj 15 letih zavarovalne dobe. Moški se lahko še naprej upokojijo pri 58 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe, pri 63 letih starosti in najmanj 20 letih pokojninske dobe ali pri 65 letih starosti in najmanj 15 letih zavarovalne dobe.

Na račun starševskega bonusa za enega otroka se lahko starost zniža za 6 mesecev (lani za 5 mesecev in 15 dni), za dva otroka za 15 mesecev (lani 13 mesecev in 23 dni), za tri otroke za 27 mesecev (lani 24 mesecev in 23 dni) ter za vsakega naslednjega otroka še za 15 mesecev (lani 13 mesecev in 23 dni). Pri tem starostna meja za žensko ne more biti nižja od 53 let, za moškega pa 58 let. Ženskam, ki se nameravajo upokojiti pri starosti 57 let ter s 37 leti in pol pokojninske dobe in so bile obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane, še preden so dopolnile 18 let, se lahko potrebna starost zniža za 10 mesecev za vsako leto (lani za 9 mesecev), če je obdobje krajše od enega leta, pa deset dvanajstin tega časa. Tudi v tem primeru se starost ne more znižati pod 53 let.

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine se poleg delovne dobe in dokupljene dobe lahko upošteva tudi dodana doba, ki obsega čas zaključenega študija na dodiplomskem in podiplomskem šolanju, dejanski čas obveznega vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali čas osnovnega usposabljanja za rezervni sestav, ali čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen na zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba. V letu 2011 se v dodano dobo lahko šteje deset mesecev za posamezno leto obdobja (lani devet); za tri leta študija se na primer šteje 30 mesecev. Pri tem je treba opozoriti, da dodana doba vpliva le na izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ne pa tudi na njeno višino. Dodana doba se namreč ne šteje v delovno dobo.

Starši, ki jih je umrli otrok preživljal do svoje smrti, v nekaterih primerih pridobijo pravico do družinske pokojnine. Tako mora mati v letu 2010, ob smrti otroka, ki jo je preživljal, dopolniti starost 56 let (lani 55 let in 6 mesecev), oče pa 58 let.

O pokojninskem referendumu po kmečko