Ladja bo poleg vojaško-obrambnih in zaščitno-reševalnih namenov služila tudi za pedagoško-raziskovalne namene. Začasno bo privez ladje na terminalu Luke Koper, ki je blizu vojaškega priveza. Z Luko Koper pa potekajo dogovori o ureditvi stalnega priveza tako za ladjo Triglav kot za hitro patruljno ladjo Ankaran.

Posadka je začela z usposabljanjem že v začetku avgusta v ruski Anapi, kjer je teoretično spoznavala ladjo, znanje pa nadgrajevala na simulatorju, kjer je bil poudarek na vodenju, poveljevanju in upravljanju z ladjo v različnih vremenskih pogojih.

Usposabljanje se je nadaljevalo na ladji Triglav v ladjedelnici v Sankt Petersburgu in med plovbo po Finskem zalivu. Druga faza usposabljanja se je začela s prevzemom ladje in plovbo v koprsko luko.

Posadka bo z urjenjem nadaljevala tudi po novem letu. Med drugim bo sodelovala na vajah zaščite in reševanja, sodelovala s Srednjo pomorsko šolo in Fakulteto za pomorstvo in promet ter na mednarodnih vojaških pomorskih vajah. Usposabljanje bo predvidoma končano na pomorski vaji v Sloveniji leta 2012, so še dodali na ministrstvu.