"Reakcija varuhinje človekovih pravic glede naše odzivnosti me je neprijetno presenetila, saj smo to sodelovanje okrepili. Na nekatere manjše, neproblematične stvari smo sproti odgovorili, ostala pa so še bolj kompleksna vprašanja, zaradi česar smo tudi zaprosili za sestanek s sodelavci varuhinje, da bi skupaj poiskali odgovore. Do sestanka bo prišlo v petek," se je včeraj na besede varuhinje odzval okoljski minister Roko Žarnić in dodal, da bo nekatere zadeve na ministrstvu zaostril. "Aktiviral sem sistem osebne odgovornosti uslužbencev, ki za pripravo ustreznih odgovorov potrebujejo preveč časa. Ob tem bom preučil tudi možnost sankcije nevestnega opravljanja dela. Nad vprašanji in odgovori bom osebno bedel," opozarja Žarnić.

Varuhinja človekovih pravic je v torek sporočila, da odgovorov MOP na več kot 20 odprtih zadev kljub večkratnim pozivom še niso prejeli. "Nekatere zadeve so odprte že od meseca marca. Na nezadovoljivo komunikacijo smo ministra osebno opozorili na junijskem sestanku, do katerega je prišlo na našo pobudo, in na avgustovski novinarski konferenci. Sledilo je pismo, ki smo ga poslali ministru, v začetku septembra pa smo pripravili še urgenco, vendar se minister ni odzval na noben poziv," je v torek varuhinja predstavila večmesečno neodzivnost okoljskega ministra. Institucija varuha človekovih pravic je zato v začetku novembra prvič, odkar obstaja ta organ, uporabila zakonsko pristojnost, da mora minister varuha sprejeti najkasneje v 48 urah. "Minister me je sprejel, vendar pa kljub dogovoru, da nam bo MOP v 15 dneh posredovalo vse odgovore, jih do danes še nismo prejeli. Takšno ravnanje ovira naše delo in posega v pravice pobudnikov. Da ne bi prejeli odgovorov, se ni zgodilo niti v prejšnji niti v sedanji vladi," je bila ogorčena varuhinja.

Varuhinja človekovih pravic je prvič glasno opozorila na neodzivnost okoljskega ministrstva na avgustovski novinarski konferenci in med drugim opozorila na okrog 500 nerešenih vlog s področja vodnih zemljišč, ki čakajo na rešitev že dolgih deset let, in na dolgoletne težave z asfaltno bazo v Planinski vasi ter deponijo gum v občini Kidričevo. Dodajmo, da se je večina očitkov nanašala na delo okoljskega inšpektorata.

Spomnimo, da se je premier Borut Pahor zaradi neučinkovitosti MOP v začetku oktobra sestal z Žarnićem in njegovimi najbližjimi sodelavci ter se spotaknil predvsem ob število ljudi, ki jih ta trenutek zaposluje ministrstvo. Če bi odmislili carinike, uslužbence v davčni upravi, policiste in vojake, bi bilo namreč MOP na prvem mestu med ministrstvi po številu zaposlenih (1473). Premier je zato naročil Žarniću, da mora delo bolje organizirati, da bi lahko ministrstvo hitreje doseglo rezultate, saj bo treba v nasprotnem primeru razmisliti o alternativah. Ali bo Pahor zaradi zadnjih dogodkov na MOP ukrepal, nam včeraj ni uspelo izvedeti, saj se je mudil na vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju. Po zakonu o varuhu človekovih pravic lahko namreč varuh o neupoštevanju njegovih predlogov obvesti neposredno nadrejeni organ. Varuhinja je zato na nezadovoljivo komunikacijo z MOP z dvema pismoma že v začetku avgusta in oktobra opozorila predsednika vlade.