"Ko smo začeli postavljati prvi steber, ki bo visok 100 metrov in na katerega naj bi pritrdili vetrnico za poskusno obratovanje, nam je ministrstvo za okolje in prostor izdalo odločbo o preklicu spremembe gradbenega dovoljenja. Odločba nas je presenetila sredi gradnje, postavili smo že tretjino stolpa, vetrnica pa bi se lahko zavrtela že letos," je povedal Anton Korošec v imenu petih slovenskih družbenikov Alpe Adria Energija in poudaril, da je nemški izvajalec Enercon že pospravil gradbišče, da imajo zaradi zapleta vsak dan okoli 8000 evrov škode in da so apel poslali tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju, ki pa nanj še ni odgovoril.

Po Koroščevih besedah so se za spremembo načrta odločili zaradi boljše tehnične rešitve in maja letos na sežanski upravni enoti tudi pridobili spremenjeno gradbeno dovoljenje. Na ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da so razveljavili odločbo o spremembi gradbenega dovoljenja, ki se nanaša na spremembo tipa elektrarne, nosilne konstrukcije in transformatorske postaje. Prvotno gradbeno dovoljenje pa še vedno velja. Danilo Suša, predsednik komisije za gradnjo parka malih vetrnih naprav v okviru agrarne skupnosti Dolenja vas, ob vsem tem dodaja, da imajo soglasja vseh 48 članov agrarne skupnosti, da imajo od 59 vpisanih lastnikov z izjemo treh, ki živijo v Italiji in imajo v lasti 0,2 odstotka od 180 hektarjev površin, podpise vseh. Po lastniški strukturi tako od skupnih 6538 zemljiškoknjižnih lastniških deležev gradnjo podpirajo člani agrarne skupnosti, potrjeno s podpisi s 6424 deleži. Suša še pravi, da poskušajo dokazati, da je bilo ravnanje ministrstva za okolje in prostor nezakonito. Zato so sprožili tudi upravni spor. Pravno strokovno mnenje Inštituta za upravno pravo ljubljanske pravne fakultete odločbo ministrstva zavrača in jo z argumenti opredeljuje kot zmotno.

Vlagatelji in člani agrarne skupnosti, ki so dali površine za postavitev parka vetrnih elektrarn v najem družbi Alpe Adria Energija, upajo, da tudi zaradi anonimnega pisma, ki se je znašlo na uradu za preprečevanje korupcije, težko pričakovana naložba na mestu, kjer je zemlja primerna le za pašo ovac, naložba ne bo padla in da ne bo, kot mnogokrat doslej, zmagala birokracija.