Občina Zagorje ob Savi, okoljevarstveno društvo Eko krog in Civilna iniciativa Trbovlje so 10. novembra pred vladnim poslopjem v Ljubljani pripravili miren protest proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu. Sestali so se tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki so mu - kot je tedaj povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl - sporočili, da se mora sežiganje odpadkov Lafarge Cementa prenehati takoj oz. najpozneje v 10 dneh.

Predsednik vlade je na omenjenem sestanku in na prvi naslednji seji po sestanku dal ministru za okolje in prostor Roku Žarniću navodilo, da ministrstvo najkasneje do konca novembra pripravi celovito revizijo vseh postopkov in strokovnih podlag, na podlagi katerih je bilo podeljeno okoljevarstveno dovoljenje za Lafarge Cement. Ko bo poročilo pripravljeno, ga bo obravnavala vlada in na podlagi ugotovitev sprejela nadaljnje odločitve v tem primeru, so popoldne sporočili iz Pahorjevega kabineta.

Kot še poroča Delo, so Zasavci danes v imenu vseh pokojnih in obolelih prebivalcev prižigali sveče v spomin na smrt pravne države. "Pogreb rajne pokojnice" je minil brez besed, brez nagovorov in ponovno, enako kot tisti pred vlado, brez izgredov. Udeleženci so bili v glavnem mladi. Prvo spontano državljansko nepokorščino Zasavcev so budno spremljali policisti.