Šest milijonov evrov in pol si bodo za gradnjo kanalizacije in čistilnih naprav, skupaj vrednih 11,4 milijona evrov, razdelile le občine Šentjernej, Kočevje in Ribnica, ne pa tudi Škocjan in Dolenjske Toplice.

Na okoljskem ministrstvu in službi vlade so nam pojasnili, da topliški in škocjanski projekti ne ustrezajo kriterijem za sofinanciranje iz kohezijskega sklada, saj občini nimata poselitvenih območij (aglomeracij) z več kot 2000 prebivalci. Toda, kot opozarja direktor topliške občinske uprave Goran Udovč, so to na ministrstvu vedeli že od vsega začetka, saj so jim pomagali pripraviti celotno dokumentacijo in jo tudi financirali. Na ministrstvu odgovarjajo, da omenjeni pogoj ob samem začetku priprave dokumentacije ni bil znan oziroma se je pogoj s sprejetjem operativnega programa razvoja prometne in okoljske infrastrukture v letu 2007 spremenil.

Občina Dolenjske Toplice je prijavila gradnjo nove čistilne naprave za 4000 populacijskih enot in kanalizacijski sistem v naselju Podhosta, skupaj vredna 3,4 milijona evrov. "Sami takega zalogaja ne bomo zmogli, razen če bi se odpovedali prav vsem preostalim projektom, kar pa seveda ni mogoče," pravi Udovč in dodaja, da novo čistilno napravo nujno potrebujejo, saj sedanja s kapaciteto 2000 populacijskih enot deluje že na robu zmogljivosti.

V občini Škocjan pa so nameravali zgraditi čistilno napravo za 3600 populacijskih enot ter primarni kanalizacijski sistem, skupaj ocenjena na 3,5 milijona do 5 milijonov evrov. "Naložba je nujna, če želimo do leta 2017 urediti odvajanje in čiščenje odpadnih voda," pravi direktor škocjanske občinske uprave Darko Levičar. "Naša občina se je zdaj znašla 'nekje vmes'. Ne moremo torej kandidirati za kohezijska sredstva, hkrati pa ne moremo kandidirati za sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj, ker je naša čistilna naprava predvidena za več kot 2000 populacijskih enot. Upam, da bo država poskrbela za neki sistem, kako rešiti občine, ki smo izpadle iz programa sofinanciranja," še dodaja Levičar.